PELJEŠKI MOST ŽRTVA KORONAVIRUSA Zatvara se kineska tvrtka koja radi za taj projekt

Denis Jerković / CROPIX

Pelješki most prva je žrtva koronavirusa u Hrvatskoj. Kako doznaje Dnevnik Nove TV, kineska tvornica koja gradi čelične konstrukcije za most, privremeno se zatvara. Srećom, virus zasad nije došao do Hrvatske. Potvrđeno je da muškarac koji se javio u bolnicu u Zaboku nije zaražen.

Virus je paralizirao cijelu Kinu, pa tako i tvornicu u kojoj se izrađuju čelične konstrukcije za Pelješki most. To ne znači da će radovi u Hrvatskoj prestati, ali je pitanje što će se dogoditi kada na red dođe postavljanje novih konstrukcija. Iz Hrvatskih cesta kažu da izvođač radova nije zatražio produljenje roka. Most bi trebao biti otvoren 31.srpnja 2021.

“Izvođač radova svojim je postupanjem prethodno i unaprijed poduzeo sve potrebne mjere kojima je spriječena mogućnost potencijalne ugroze gradilišta, u zdravstvenom smislu. Zaštita na gradilištu je uspostavljena, mjere su poduzete i provode se sukladno jasnim naputcima”, kažu u HAC-u.

Hrvatske ceste zbog zaraze do daljnjega neće moći slati ni nadzorne inženjere u tvornicu u Kinu.



U Hrvatskoj i dalje nema koronavirusa. Muškarac koji se javio u bolnicu u Zaboku nije zaražen i bit će pušten kući. Od početka epidemije danas je u Kini najsmrtonosniji dan. Preminulo je više od 240 ljudi i drastično je porastao broj zaraženih.

U manje od 24 sata u kineskoj pokrajini Hubei zabilježeno je gotovo 15.000 novih slučajeva zaraze. Ali nije riječ o naglom širenju, već o novom načinu dijagnoze kineskih liječnika. Drugim riječima, bolnice primaju ljude kod kojih ima i manje simptoma.

“Pokrajina Hubei uvela je kategoriju klinički dijagnosticiranih slučajeva. Sumnjivi slučajevi s rendgenskim značajkama upale pluća bit će potvrđeni kao klinički dijagnosticirani slučajevi, tako da pacijenti mogu primiti terapiju kao potvrđeni slučajevi, kako bi se povećala stopa uspješnosti liječenja”, izjavio je Mi Feng, glasnogovornik kineskog odbora za zdravstvo.

Zbog opasnosti od virusa u Bruxellesu je, na poziv hrvatskog predsjedništva, održan sastanak ministara zdravstva svih zemalja članica Europske unije.

“Ne tvrdimo da smo apsolutno sigurni, već smo oprezni. Svi pitaju o zatvaranju granica. U ovom trenutku to nije realna opcija. Međutim ukoliko situacija eskalira, naravno da ćemo o svemu razmišljati i to je ono što je dodatni element koji je vrlo konstruktivan u ovoj situaciji jer izvanredna stanja zahtijevaju izvanredne mjere”, izjavio je ministar zdravstva Vili Beroš.

Neke države na sastanku su tražile da svaki putnik koji dolazi iz neke od zemalja u kojima je zabilježena zaraza pri ulasku u Europsku uniju navede sve osobe s kojima je kontaktirao. Ali na kraju – kompromisno rješenje.

“Izvjesno je da on neće moći pobrojati sve kontakte koje je ostvario, ali se očekuje da kaže i da netko odgovori da li je imao kontakte s osobama koje su pokazivale znakove bolesti, kašalj ili imali temperaturu ili bili bolesni”, kazao je Beroš.

Do sada je od virusa u cijelom svijetu preminulo gotovo 1400 ljudi, dok je zaraženih oko 60 tisuća, piše Dnevnik.hr.

Komentari