Pacijentica iz Italije: Došla sam iz regije u kojoj umiru od koronavirusa, na granici me nitko nije pregledao!

Krizni stožer Ministarstva zdravstva u ponedjeljak je najavio uvođenja novih mjera protiv širenja koronavirusa, a načelnica Maja Grba Bujević najavila je da će se prema onima koji dolaze uz talijanskih regija s povećanim brojem zaraženih primjenjivati epidemiološke mjere nadzora kao i za one koji dolaze iz Kine.

“Kod građana koji dolaze iz talijanskih regija gdje je povećani broj zaraženih od koronavirusa primjenjivat će se epidemiološke mjere nadzora koje su se dosad primjenjivale za one koji dolaze iz Kine”, kazala je Grba Bujević.

“Mjere se sastoje u sljedećem: naši građani koji se vraćaju iz tog područja bit će stavljeni pod zdravstveni nadzor, što znači da će granična policija pitati odakle dolaze.

I ako dolaze iz tih područja koja sam naveo, u tom slučaju će granični sanitarni inspektor izdati rješenje o epidemiološkom nadzoru i obavijestiti područnog epidemiologa za onaj teritorij kamo putnik putuje. Tako da će epidemiolog svaki dan sljedećih 14 dana provjeravati zdravstveno stanje te osobe”, pojasnio je ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo Krunoslav Capak.



Nema pregleda na granici?

Međutim, izgleda da se ove preventivne mjere ipak ne provode kako je najavljeno.

Sinjanka Melita S. R. koja se liječila u talijanskoj bolnici (prošla je nekoliko operacija na području glave) se baš danas vraćala iz Italije i to iz gore spomenute rizične pokrajine i ama baš nitko je nije ni pogledao ni – pregledao!

“Jutros u 7.45 smo krenuli iz Brescie koja se nalazi u pokrajini Lombardia gdje je jako veliki broj zaraženih, a bilježe se i umrli. Bila sam stoga u strahu hoće li mi pustiti u Hrvatsku i hoću li morati u neku vrstu karantene jer ipak sam bila u bolnici i ipak dolazim iz pokrajine s tako velikim brojem zaraženih.

“Točno u 11.24 danas sam došla na granični prijelaz Pasjak. Bila sam u osobnom automobilu. Nitko mi nije rekao ni dobar dan. Nisu me tražili dokumente, ma ama baš ništa. Nisu me pitali ni odakle dolazim. Ne znam bih li se smijala ili plakala. Granica stvarno uopće ne treba postojati. I što najavljuju da su kontrole kad me nitko nije ni pogledao, samo su mi mahnuli da prođem”, dodala je.

“Istupam u javnost samo kako bih upozorila HZJZ i MUP da se malo ozbiljne pozabave s korona virusom i da ako već najavlju nadzor onda taj nadzor i obave. Ovako ispadamo jako neozbiljna država. Ja ću se sama javiti liječniku i također sama sam odlučila da biti doma u izolaciji”, rekla je Melita, a piše Slobodna Dalmacija.

Krizni stožer: Epidemiološki nadzor nad svima koji dolaze iz Italije

Komentari