Omikron u sve više zemalja

Ilustracija Foto: Flickr

Nakon što je prije nekoliko dana otkrivena u Južnoafričkoj Republici, nova varijanta koronavirusa pojavljuje se u sve više zemalja diljem svijeta. Budući da je riječ o varijanti koja je zaraznija i brže se širi, uvode se nove, strože mjere. Omikron ima 32 mutacije na šiljastom proteinu koji posreduje pri ulasku u stanicu. Od toga se čak deset mutacija nalazi na tijelu proteina kojim se on veže za stanični receptor. Diljem svijeta ubrzano se provode laboratorijska istraživanja.

Nizozemska danas potvrđuje dosad najveći broj zaraženih južnoafričkom varijantom u Europi.

Hugo de Jonge, nizozemski ministar zdravstva, rekao je da trenutačno, od 61 zaraženog putnika koji je u petak stigao iz Južnoafričke Republike, 13 ima omikron varijantu.

Olivier Veran, francuski ministar zdravstva, kaže da je pitanje sati kada će ova varijanta biti otkrivena u Francuskoj.



Omikron varijanta koronavirusa već kruži Belgijom, potvrđena je u Italiji, Njemačkoj.

Mnoge zemlje diljem svijeta uvode nova ograničenja kako bi pokušale spriječiti širenje zaraze.

– Zahtijevamo da se svi, bez obzira na to odakle iz inozemstva dolaze, samoizoliraju dok ne dobiju negativan rezultat PCR testa. Svatko tko je bio u bliskom kontaktu s osobom za koju se sumnja da je zaražena novom varijantom, mora u samoizolaciju na 10 dana, rekao je Sajid Javid, ministar zdravstva Ujedinjenog Kraljevstva.

U nametanju strogih mjera za putnike iz inozemstva Izrael je otišao najdalje pa u ponoć na 14 dana zatvara granicu za sve strance. U zemlji je potvrđen jedan slučaj zaraze omikron varijantom.

Naftali Bennett, predsjednik vlade Države Izrael, ustvrdio je da se mjere na granicama moraju pooštriti kako bi unutar zemlje sve ostalo otvoreno.

– To nije lak korak, privremen je i nužan, kazao je.

Nova varijanta uvelike se razlikuje od originalnog koronavirusa otkrivenog u Wuhanu. S obzirom na relativno kratko vrijeme otkako se pojavila, još nije posve jasno koliku opasnost predstavlja.

– Prerano je donositi zaključke koliko je varijanta štetna i zarazna, hoće li izazvati ozbiljne simptome i je li potreban ciljani razvoj cjepiva, objašnjava Zhong Nanshan, direktor kineskog Nacionalnog centra za klinička istraživanja respiratornih bolesti.

– Ako moramo napraviti posve novo cjepivo, ono može biti dostupno u velikim količinama najranije početkom iduće godine, najavljuje Paul Burton iz Moderne.

Prema iskustvima iz Južnoafričke Republike, oboljeli su većinom mladi, bolest je uglavnom blaga, prisutna je bol u tijelu i umor.

U svijetu je utrošeno gotovo 8 milijardi doza cjepiva, no sada se mnogo govori o tome može li omikron varijanta zaobići zaštitu koju imaju cijepljeni ili oni koji su preboljeli COVID.

– Laboratorijska istraživanja ubrzano se provode, ali moramo biti strpljivi i vidjeti što će se dogoditi u stvarnom okruženju. Cijepljenje booster dozom i dalje je važno, ono daje zaštitu, poručuje Imunolog Leif Erik Sander iz Sveučilišne bolnice Charité u Berlinu.

Iako se malo zna, južnoafrička varijanta smatra se potencijalno opasnijom jer ima gotovo dvostruko više mutacija od delta varijante koja je i danas odgovorna za znatan porast broja novozaraženih i gotovo svaki slučaj zaraze koronavirusom.

Komentari