Oboljeli muškarac u Rijeci dobro, čekaju se nalazi za još dvije osobe

Foto: Boris Kovacev / CROPIX

Muškarac s riječkog područja u kojega je potvrđen koronavirus u bolnici je i dobrog je općeg stanja, očekuju se nalazi za još dvije osobe, a u Primorsko-goranskoj županiji pod nadzorom epidemiologa je oko 100 ljudi, rečeno je u četvrtak na konferenciji za novinare županijskog Stožera za zarazne bolesti.

Muškarac u riječkoj bolnici je dobrog općeg stanja, bez komplikacija, a laboratorijski nalazi očekuju se za dvije osobe za koje se sumnja da bi mogle biti zaražene. Glavni epidemiolog županijskoga Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Dobrica Rončević rekao je da se oboljeli muškarac vratio 21. veljače, za vikend, s rada u talijanskoj Parmi.

Nakon dva dana razvio je znakove bolesti te ga je ordinacija obiteljske medicine prepoznala kao potencijalno rizičan slučaj i hospitaliziran je, rekao je Rončević i dodao da je imao relativno blage respiratorne tegobe, simptome slične gripi, a opće stanje upućuje na respiratornu infekciju srednjeg intenziteta.

U Hrvatsku nije došao s područja dviju talijanskih regija koje su bile zahvaćene epidemijom, nego iz regije Emilia Romagne, no i ta je regija u međuvremenu zahvaćena epidemijom. U tijeku su protuepidemijske mjere vezane uz obradu osoba koje su bile s njim u kontaktu, a u sklopu toga hospitalizirana je jedna osoba.



Od dva uzorka koja su u laboratorijskoj obradi jedan je od osobe koja je bila u kontaktu s oboljelim i ima s blage simptome, a testiranje drugog uzorka se ponavlja jer nalaz nije bio vjerodostojan, rekao je Rončević.

Također je rekao kako je važno da sustav bude pripremljen za različite scenarije, da se djeluje sinergijski jer postoji mogućnost da se za neko vrijeme obranimo od epidemije. Virus se, istaknuo je, slabije prenosi u uvjetima toplog vremena i vrijedi se potruditi da se epidemija pokuša suzbiti do ljetne sezone. No, dodao je, ako se epidemija pršiti, predviđaju se još neke mjere.

Po njegovim riječima, sada je u županiji pod nadzorom epidemiologa oko 100 ljudi, od kojih je oko 20 posto na graničnim prijelazima dobilo rješenja o nadzoru, a oko 80 posto ih se samo javilo ili su došli drugim kanalima, primjerice preko liječnika obiteljske medicine. Na području triju županija – Primorsko-goranske, Istarske i Ličko-senjske pod nadzorom epidemiologa je oko 350 ljudi.

U bolničkoj izolaciji je oboljeli muškarac i osoba koja je bila u kontaktu s njim i čiji je uzorak u obradi. U riječkoj bolnici dosad je bilo hospitalizitirano i otpušteno 24 ljudi.

Pročelnik Područnog ureda ravnateljstva Civilne zaštite Matko Škalamera, govoreći o mobilizaciji objekata za smještaj i izolaciju, rekao je da će CZ kad se zatraže i odrede objekti koji bi mogli poslužiti za smještaj osoba za koje se sumnja da su se zarazile zatražiti njihovo korištenje za to i snositi troškove.

Predsjednica Stožera za zarazne bolesti Đulija Malatestinič zahvalila je svima, posebice građanima čije se ponašanje na temelju uputa i informacija promijenilo jer se oni koji imaju simptome ili su boravili u zaraženom području sami javljaju i najavljuju u bolnice te strpljivo čekaju, primjerice u automobilima, da se po njih dođe.

Načelnik županijskog Stožera Civilne zaštite Marko Boras Mandić istaknuo je stalnu suradnju sa strukom, dodajući da će u skladu s time biti i potpora potrebne logistike.

“Krenuli smo u ponedjeljak s izvidom mogućih lokacija za izolaciju, na području Kostrene, Kraljevice i Omišlja postoje objekti koji će možda biti u funkciji karantene, kontaktiriali smo još nekoliko lokalnih jednica zbog podataka o smještajnim kapacitetima s obzirom na to da smještaj mora ispunjavati uvjete za izolaciju, a točna lokacija bit će poznata kad objekt bude mobiliziran, kada Ministarstvo zdravstva da nalog da je to potrebno”, rekao je.

Pozvao je sve koji organiziraju javne skupove da kontaktiraju stožer radi procjene rizika s obzirom na posjetitelje i to otkud dolaze. Zasad nema razloga da se zabranjuju javni skupovi, istaknuo je Mandić i građanima preporučio da ne idu u posjete bolesnicima ako nije nužno.

Komentari