NOVE MJERE ZA BORBU PROTIV KORONAVIRUSA Vijeće Europske unije uvelo mogućnost ispitivanja putnika iz Kine

Pixabay

Na izvanrednom sastanku ministara zdravstva, koji je u Vijeću EU hitno sazvalo hrvatsko predsjedništvo i zbog te hitne reakcije dobivalo jučer pohvale s raznih strana, države članice EU jučer su u Bruxellesu odlučile da će koordinirati napore u suzbijanju širenja koronavirusa iz Kine, usmjeriti zajedničke snage na istraživanja koja bi mogla dovesti do terapije i cjepiva, ali i usvojile niz mjera koje će sve zajedno primjenjivati već od danas.

Kao jedna od konkretnih mjera, usvojenih na inzistiranje Njemačke, mogućnost je ispitivanja putnika koji dolaze u EU iz Kine o svim kontaktima kojih se mogu sjetiti kako bi se utvrdili mogući kontakti s ljudima iz kineske pokrajine u kojoj se najprije pojavio virus.

Kako će se točno prikupljati ti podaci o kontaktima – to nije još sasvim jasno. I zbog toga je niz zemalja, pa i Hrvatska kao predsjedateljica, bilo u početku skeptično prema toj njemačkoj ideji, no na kraju je u tekstu usvojenih zaključaka pronađen kompromis koji spominje prikupljanje podataka o kontaktima putnika, što zadovoljava Nijemce.

“Izvjesno je da putnik neće moći pobrojiti sve kontakte koje je imao tijekom putovanja, ali se očekuje da kaže je li imao kontakte s osobama koje su pokazivale znakove bolesti, kašljali, imali temperaturu… Većina zemalja najprije se usprotivila toj ideji zato što je to epidemiološki i tehnički gotovo nemoguće, no s druge strane taj strah od importacije virusa u EU ipak je presudio i došli smo do određenog kompromisa u tekstu zaključaka” rekao je novi hrvatski ministar zdravstva Vili Beroš nakon sastanka Vijeća, kojim je predsjedao i koji se, za razliku od većine ministarskih sastanaka, javno prenosio, a ne održavao iza zatvorenih vrata.



Svi su svjesni da dogovorene mjere možda neće biti dovoljne ako se širenje virusa ubrza, ali Beroš kaže da je uspjeh već to što je ovim sastankom uspostavljena zajednička koordinacija, praćenje epidemiološke situacije i prilagođavanje daljnjem razvoju događaja.

“Ako situacija i dalje bude eskalirala, naravno da je izvjesno da ove mjere neće biti dostatne, ali tada ćemo razgovarati o budućim mjerama. Epidemiološka situacija u EU je jako dobra u ovom trenutku” kaže Vili Beroš.

Komentari