Njemački ministar zdravstva Jens Spahn upozorava: Pandemija je sve samo ne okončana

profimedia

Njemački ministar zdravstva Jens Spahn danas je upozorio na opasnost od velikih posljedica četvrtog vala pandemije koronavirusa ustvrdivši da je pandemija daleko od svoga kraja i da je nužno poduzeti potrebne mjere.

– Ako sada ne poduzmemo odgovarajuće mjere, četvrti val će prouzročiti mnogo nevolja. Pandemija je sve samo ne okončana, rekao je ministar zdravstva Jens Spahn na zajedničkoj konferenciji za tisak s direktorom državnog epidemiološkog instituta Robert Koch, Lotharom Wielerom.

On je zatražio strogo pridržavanje mjera u borbi protiv pandemije poput ograničavanja ulaska u ugostiteljske objekte ili javne ustanove za necijepljene te nošenje zaštitnih maski kao i strože posezanje za kaznenim mjerama.

Ministar zdravstva je ukazao i na potrebu bolje kontrole u domovima za starije kako bi se izbjeglo izbijanje zaraze, kao što se nedavno dogodilo u Brandenburgu, kada je u jednom domu za starije od koronavirusa preminulo 14 štićenika.



Direktor Instituta Robert Koch, Wieler, istaknuo je kako je cijepljenje još uvijek najdjelotvornija zaštita od koronavirusa, ali je dodao kako niti cjepivo nije “čudotvorno oružje”.

– Cijepljenje djelotvorno štiti od teškog razvoja bolesti ili smrti, ali ne štiti u potpunosti od zaraze. Cijepljeni i oni koji su preboljeli koronavirus se ne bi smjeli opustiti u lažnoj sigurnosti, rekao je Wieler.

Spahn je kritizirao spori tempo dodatnog cijepljenja za kritične skupine građana te je apelirao na savezne pokrajine da ponovno otvore centre za cijepljenje koji su zatvoreni u rujnu.

Predstavnici saveznih vlasti i vlasti saveznih pokrajina pripremaju za sljedeći tjedan novi sastanak na kojem će biti razmatrano uvođenje novih mjera u nastupajućem razdoblju.

Epidemiolog s berlinske klinike Charite, Leif Erik Sander, ukazujući na stalni porast umrlih i pacijenata na intenzivnim odjelima, rekao je kako se Njemačka nalazi u kritičnoj fazi pandemije.

U Njemačkoj je u roku jednog dana zabilježeno 20.398 novih zaraza koronavirusom i 194 smrtnih slučajeva.

Komentari