Njemački ministar zdravstva Jens Spahn objavio kako je u Njemačkoj epidemija koronavirusa pod kontrolom

Epidemija koronavirusa je u Njemačkoj pod kontrolom zahvaljujući mjerama protiv širenja zaraze, rekao je u petak njemački ministar zdravstva Jens Spahn, objavio je Poslovni dnevnik.

“Epidemija je, prema podacima kojima raspolažemo u ovom trenutku, pod kontrolom. Mjere pokazuju rezultate”, rekao je njemački ministar zdravstva Jens Spahn (Kršćansko-demokratska unija CDU) na konferenciji za tisak u Berlinu.

On je objasnio da su mjere ograničenog kretanja uvedene sredinom ožujka “polučile potpun uspjeh”.

Broj novozaraženih svakodnevno pada

“Uspjeli smo zaustaviti dinamični rast i pretvoriti ga u linearni. Broj novozaraženih svakodnevno pada”, rekao je Spahn.U Njemačkoj se u petak bilježi 134.000 osoba zaraženih koronavirusom, što je 3.380 više nego dan ranije. Među zaraženima je do sada umrlo 3.868 osoba.

Lothar Wieler, direktor Epidemiološkog instituta Robert Koch, na čije se analize oslanja njemačka vlada, ukazao je i na pad reprodukcijskog broja ispod vrijednosti od jedan, što je bio i jedan od deklariranih ciljeva borbe protiv širenja zaraze.

“Reprodukcijski broj je trenutno 0,7, što znači da svaka zaražena osoba zarazi manje od jedne osobe”, rekao je Wieler.

On je istodobno upozorio na povećanja broja umrlih posljednjih dana, što je postotak umrlih među zaraženima povećalo na 2,9 posto. Također je primjetno povećanje broja zaraženih među medicinskim osobljem.

“Unatoč tomu ne postoje uska grla kad su u pitanju medicinski kapaciteti”, rekao je Wieler.

Njemačka vlada i savezne pokrajine su u srijedu dogovorile produljenje aktualnih mjera ograničenog kretanja do početka svibnja, uz postupno otvaranje trgovina, objavio je Poslovni dnevnik.

Komentari