NAJVEĆI PAD U POVIJESTI Europske dionice potonule zbog koronavirusa

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Europske dionice potonule su u četvrtak 11,5 posto, najviše u povijesti trgovanja, budući da ulagače nisu umirile mjere koje su vlade i središnje banke najavile kako bi suzbile epidemiju koronavirusa.

Europski burzovni indeks STOXX 600 zaključio je trgovanje na 294,93 boda. Od sredine veljače oslabio je gotovo za trećinu.

Paralelno je STOXX indeks volatilnosti, pokazatelj straha na tržištima, porastao na najvišu razinu od financijske krize 2008.

Koronavirus brzo se širi po svijetu i Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) proglasila je pandemiju, što je odvratilo trgovce od rizične imovine, poput dionica.



Danas je u fokusu bila Europska središnja banka (ECB), koja je najavila novi program kupnje imovine i povoljne kredite za banke kako bi osigurala likvidnost i financiranje gospodarstva poljuljanog krizom s koronavirusom.

Unatoč najavljenim povoljnim kreditima bankovne su dionice pale, posebno u Italiji, čiji je burzovni indeks zaključio trgovinu u minusu od gotovo 17 posto, najvećem u povijesti.

“Što se tiče banaka, problem zapravo nije toliko ponuda kredita koliko potražnja, s obzirom na virus i naftni šok”, tumači Donald Calcagni iz Mercer Advisorsa.

“Tržište je poteze ECB-a protumačilo kao poruku da će potražnja u gospodarstvu još više oslabiti”, dodaje Calcagni.

Pao je i španjolski burzovni indeks, koji također obuhvaća puno bankovnih dionica, i to 14 posto.

Među gubitnicma izdvajao se i sektor putovanja i zabave, koji je pao 13,2 posto, pritisnut padom dionica Air France KLM-a, Lufthanse i vlasnika British Airwaysa IAG, nakon što je SAD ogrančio putovanja iz Europe.

Dionica Lufthansa zaključila je trgovinu u minusu 14 posto, kliznuvši na najnižu razinu u gotovo osam godina budući da je zbog epidemije bila prisiljena obustaviti prodaju dijela poslovanja podružnice za catering OSG.

“Pad može zaustaviti stabilizacija broja novih slučajeva zaraze u Italiji, kao što je slučaj u Kini”, zaključuje Calcagni.

Komentari