Nacionalni stožer potvrdio: U protekla 24 sata zabilježen je 81 novi slučaj koronavirusa

Foto: Luka Gerlanc / CROPIX

Nacionalni stožer priopćio je broj novozaraženih danas u Hrvatskoj.

“U protekla 24 sata zabilježen je 81 novi slučaj pa je broj trenutno oboljelih (aktivnih slučajeva) u Hrvatskoj danas 1.032. 139 osoba je na bolničkom liječenju, sa devet pacijenata na respiratoru. U protekla 24 sata testirano je 1136 osoba.

Od 25. veljače 2020., kada je zabilježen prvi slučaj zaraze u Hrvatskoj, do danas je ukupno zabilježeno 4.715 osoba zaraženih novim koronavirusom, od čega 81 u protekla 24 sata.

3.555 osoba se oporavilo, a dosad je preminulo stotinu dvadeset i osam osoba.



Do sada je ukupno testirano 109.358 osobe, od toga 1136 u protekla 24 sata”, priopćio je Stožer.

Nesporazum oko brojki

Krunoslav Capak rekao je da je u petak 84 novooboljelih od koronavirusa u Hrvatskoj, a ministar Beroš ga je ispravio i rekao da je točna brojka 81.

Capak preduhitrio Stožer: Danas imamo 84 novozaraženih, nema novih žarišta

U Karlovcu zaraženo petogodišnje dijete i još dvije osobe

U Karlovcu su petogodišnji dječak i dva muškarca identificirani kao pozitivni na koronavirus između 72 osobe koje su testirane, izvijestio je u petak Stožer civilne zaštite Karlovačke županije.

Dvojica pacijenata su bliski kućni kontakti već ranije zaražene osobe iz samoizolacije, dok se za trećeg pacijenta izvor zaraze još utvrđuje.

Ukupno je u Karlovačkoj županiji 94 oboljelih osoba. U Općoj bolnici Karlovac nalazi se pet osoba s dijagnozom covid-19, a nitko od njih nema teže simptome bolesti i nije na respiratoru.

Pod mjerom samoizolacije je 167 osoba.

Na području Vukovara 35 novih slučajeva

U Vukovarsko-srijemskoj županiji, prema podacima pristiglim do 8:00 sati, u posljednja 24 sata je 35 novih pozitivnih osoba na COVID-19 (8 iz Vinkovaca, 4 iz Vukovara, 3 iz Županje, 1 iz Starih Mikanovaca, 2 iz Vrbanje, 1 iz Cerne, 2 iz Borova, 1 iz Bošnjaka, 1 iz Đeletovaca, 2 iz Gradišta, 2 iz Gunje, 1 iz Ilače, 1 iz Ivankova, 1 iz Komletinaca, 1 iz Novih Jankovaca, 1 iz Nuštra, 1 iz Rokovaca, 2 iz Vođinaca).

Ukupan broj oboljelih osoba od početka epidemije je 321, od kojih je 88 osoba izliječeno, a 2 osobe su preminule ( 1 osoba preminula sa COVID-om, 1 od COVID-a). Trenutno je u županiji 10 osoba hospitalizirano zbog COVID-19 bolesti. U protekla 24 sata testirane su 103 osobe, te je ukupno testiranih do sada na području županije 4657.

Splitsko-dalmatinska županija ima 13 novooboljelih

Prema izvješću NZJZ-a Splitsko-dalmatinske županije od ukupno 266 obrađenih testova s područja Splitsko-dalmatinske županije danas je 13 novooboljelih osoba pozitivno na covid infekciju, i to iz Splita 8 osoba, iz Sinja 2 osobe, iz Solina 1 osoba, iz Gradca 1 osoba i iz Hrvaca 1 osoba.

Među novooboljelim osobama je i jedna osoba s područja Dubrovačko-neretvanske županije testirana u SDŽ.

Od 13 novooboljelih osoba njih 4 su kontakti prethodno oboljelih osoba, dok se ostalih 9 osoba epidemiološki obrađuje. 449 osoba nalazi se u samoizolaciji.

9 covid pozitivnih osoba nalazi se na bolničkom liječenju u KBC-u Split. 1 osoba se nalazi na respiratoru.

Grad Zagreb broji čak 26 novih slučajeva

U Zagrebu je od jučer potvrđeno 26 novih slučajeva zaraze. 249 osoba je aktivno bolesnih. U posljednjih 24 sata 81 nova osoba stavljena je u samoizolaciju.

Zvonimir Šostar, ravnatelj NZZJZ “Dr. Andrija Štampar” kazao je da je u tom zavodu cijena testova na tri gena još uvijek 700 kuna te da će ubrzo biti dostupni i jeftiniji testovi na dva gena po 500 kuna.

U Brodsko-posavskoj županiji nema novih pozitivnih

U posljednja 24 sata na području Brodsko-posavske županije nisu zabilježene nove pozitivne osobe na virus SARS-CoV-2. Ukupan broj zaraženih osoba koje imaju prebivalište na području Brodsko-posavske županije od početka epidemije tako i dalje iznosi 154, dok je broj aktivnih slučajeva 46. Trenutno su hospitalizirane 4 osobe (jedna osoba više u odnosu na prethodni dan).

Pod mjerom samoizolacije trenutno se na području Brodsko-posavske županije nalaze 302 osobe (78 osoba više u odnosu na prethodni dan).

Četiri osobe oboljele u Šibensko-kninskoj županiji

Na području Šibensko-kninske županije četiri su osobe oboljele od zarazne bolesti COVID-19.

Riječ je o mlađoj ženskoj osobi iz Kistanja, kontaktu ranije oboljele osobe; starijoj muškoj osobi iz Kistanja, čija je epidemiološka obrada u tijeku; muškoj osobi srednje životne dobi iz Knina, kontaktu osoba iz trećih zemalja koje su kratko boravile na području Grada Knina, te o mlađoj ženskoj osobi iz Knina čija je epidemiološka obrada u tijeku.

Pod mjerama zdravstvenog nadzora i samoizolacije je trenutno 139 osoba: 118 osoba je kontakt oboljelih od COVID-19, a 21 osoba koja je ušla u Republiku Hrvatsku iz trećih zemalja.

U Zagrebačkoj županiji tri zaražene osobe

Na području Zagrebačke županije potvrđene su nove tri zaražene osobe. Dvije osobe su izliječene. Na području Zagrebačke županije trenutno su aktivna 52 slučaja. Do sada je ukupno izliječeno 175 osoba, a 10 ih je preminulo.

Na području Osijeka četiri novozaraženih

Tijekom posljednja 24 sata u Kliničkom bolničkom centru Osijek i Zavodu za javno zdravstvo testirano je 227 uzoraka, od kojih je 4 bilo pozitivno na koronavirus. Troje s područja Ispostave Osijek Zavoda za javno zdravstvo i jedna s područja Ispostave Đakovo.

Danas se u KBC-u Osijek na bolničkom liječenju nalazi 35 osoba oboljelih od koronavirusa od kojih je troje na respiratoru. U samoizolaciju je stavljeno 9 novih kontakata oboljelih, pa se sveukupno u samoizolaciji na području naše županije nalazi 408 osoba.

Policija je samoinicijativno provjeravala osobe u samoizolaciji i od 51 provjerene osobe, sve su zatečene na adresi stanovanja i nije utvrđeno niti jedno kršenje mjere samoizolacije. KBC Osijek zahvaljuje se svim dobrovoljnim darivateljima krvi jer su, zahvaljujući njima, zalihe krvi izvan kritične razine. Potreban je i dalje kontinuirani odaziv dobrovoljnih davatelja krvi radi dostizanja optimalne razine zaliha krvi u KBC-u Osijek, priopćio je županijski stožer civilne zaštite.

I Primorsko-goranska županija bez novooboljelih

Na području Primorsko-goranske županije nema novih oboljelih osoba. U posljednja 24 sata testirano je stotinjak uzoraka i svi su bili negativni.

U Zadru nema novozaraženih

Nema novooboljelih od koronavirusa na području Zadarske županije, a u odnosu na dan ranije ozdravilo je osam pacijenata pa je sada 47 aktivnih slučajeva koronavirusa.

Tijekom jučerašnjeg dana testirano je 120 uzoraka. Na COVID 1 odjelu Opće bolnice Zadar ukupno su hospitalizirana četiri pacijenta, a u samoizolaciji je 199 osoba.

Ličko-senjska županija bez novih slučajeva

Na području Ličko-senjske županije nema aktivnih slučaja pozitivnih osoba na covid-19. Od danas je Ličko-senjska županija korona-free zona, 16. dan zaredom nema novooboljelih osoba.

U Istri sedam novih slučajeva

Tijekom protekla 24 sata u Zavodu za javno zdravstvo Istarske županije ispitano je 141 uzoraka briseva na covid-19, od kojih je 7 pozitivnih.

Kod 4 slučaja radi se o osobama iz samoizolacije, a 2 osobe su bliski kontakt s već pozitivnom osobom. Za jednu osobu u tijeku je epidemiološka obrada.

Izliječeno je 19 osoba, a u mjerama samoizolacije nalazi se 297 osoba.

Komentari