Muškarac u KBC Osijek dobro, prva testiranja na korona virus negativna

kbc osijek

Muškarac iz Đakova u dobi od 26 godina hospitaliziran je na Klinici za infektologiju KBC-a Osijek zbog sumnje u zaraženost korona virusom, no prva testiranja govore da je bila riječ o svojevrsnoj lažnoj uzbuni jer su prva dva testiranja na korona virus bila negativna.

“Bolesnik je u subotu, desetog dana po povratku iz Kine, dobio jednokratnu temperaturu od 38 stupnjeva i postupili smo sukladno pravilima struke. Kolege iz obiteljske medicine su ga najavile i uputile u bolnicu, a mi smo ga primili i izolirali. Bolesnik je trenutno dobro, danas nema temperaturu, bez poteškoća je, ali je i dalje izoliran. Prvi rezultati testiranja su negativni, a konačne rezultate očekujemo večeras oko 19 sati i ako bude sve u redu planiramo ga otpustiti kući”, rekla je u nedjelju poslijepodne prof. dr. sc. Ljiljana Perić, v.d. predstojnik Klinike za infektologiju, dodavši kako je KBC Osijek cijelo vrijeme u kontaktu s ministrom zdravstva te Klinikom dr. Fran Mihaljević.

PRVI SLUČAJ KORONA VIRUSA U HRVATSKOJ? Muškarac u bolnici, sumnja se na zarazu korona virusom



Pacijent se, inače, iz Kine vratio 20. siječnja i sada je u zadnjim danima inkubacijskog perioda, zbog čega u KBC-u Osijek ističu kako nema mjesta panici.

“Do sada je sve odrađeno prema protokolu, što potvrđuje da smo spremni odgovoriti i na ovakve izazove, a što se tiče izvješćivanja javnosti treba znati da je bolesnik najavljen u subotu kada smo svi došli u bolnicu, pregledan je i uzeti su uzorci za analizu. Dakle, potrebno je vrijeme da se sve obavi i adekvatno odgovori na upite javnosti” istaknula je prof. dr. Perić, koja je pojasnila i zašto se pojavila sumnja u korona virus.

“Za svakog pacijenta koji dolazi iz Kine i ako ima bilo kakve simptome respiratornih puteva, šmrcanje, temperaturu… u roku dva do deset dana od povratka, jer toliko traje inkubacija, dužni smo postupiti ovako kako smo postupili” objasnila je dr. Perić, koja je odgovorila i na pitanje što će biti ako i novi nalaz bude negativan, a što ako bude pozitivan.

“Ako test bude negativan ostavit ćemo ga u bolnici još dan-dva, a nakon toga pratiti ambulantno. Treba istaknuti i da je on trenutno u karanteni, ali ako znamo da je inkubacija 10 dana onda smo pri kraju potrebe i za karantenom. Ako test bude potvrdan zadržat ćemo bolesnika još jedno vrijeme na našoj klinici. No, i ovakva infekcija kod zdravih osoba može proći kao blaga respiratorna bolest. Dakle, i u tom slučaju pratit ćemo ga jedno vrijeme. On danas cijeli dan nema temperaturu i ako problema ne bude ni sljedećih dana zaključujemo da je prebolio bolest” istaknula je predstojnica dodavši i kako “jedna temperatura u bolesnika i to desetog dana po povratku iz Kine bojim se da pripada nekoj drugoj virozi”.

“No, i ovaj postupak potvrđuje našu ozbiljnost. KBC Osijek i Epidemiološka služba su spremni popratiti sve što zahtijeva ova situacija te zbrinuti sve bolesnike koji ovdje gravitiraju” zaključila je prof. dr. Perić.

Komentari