Ministarstvo potvrdilo: Hrvati iz Wuhana stigli u Francusku, bit će 14 dana u karanteni

Tomislav Kristo / CROPIX

Ministarstvo vanjskih i europskih poslova u nedjelju je potvrdilo kako su četiri hrvatska državljana iz Wuhana stigla u Francusku te će tamo ostati u dvotjednoj izolaciji.

Priopćenje Ministarstva prenosimo u cijelosti.

“Četiri hrvatska državljana, među 250 putnika iz petnaestak europskih država stigla su danas poslije podne specijalnim francuskim zrakoplovom iz Kine te su prebačeni u vojnu zračnu luku Istres u blizini Marseillea. Iako nema naznaka da je itko među putnicima zaražen korona virusom, zbog mjera predostrožnosti radi sprječavanja širenja epidemije, svi će putnici po dolasku ostati u izolaciji 14 dana, koliko traje vrijeme inkubacije bolesti.

Hrvatski državljani, zajedno s drugim putnicima, ostat će 14 dana u izolaciji u hotelskom kompleksu u blizini Marseillea. Po isteku izolacije, putnici će biti upućeni u Hrvatsku odnosno u svoje zemlje, osim onih kod kojih bi se eventualno pojavili simptomi bolesti.



Ministarstvo vanjskih i europskih poslova ovim putem zahvaljuje francuskim vlastima na velikom angažmanu i profesionalnosti kojom je izvršena ova zahtjevna zadaća u okviru Mehanizma EU-a za civilnu zaštitu, čime je u Francusku vraćeno oko 430 francuskih i drugih europskih državljana. Također zahvaljujemo još jednom i kineskim vlastima na ukazanoj pomoći u proteklim danima.

Nikome pa ni diplomatskim predstavnicima nije dopušteno dočekati putnike iz Wuhana, osim nadležnim francuskim službama. Tijekom izolacije neće biti dopušten nikakav izravan doticaj s hrvatskim državljanima.

Hrvatska, kao predsjedateljica Vijećem Europske unije, ima posebnu ulogu u koordinaciji aktivnosti s tim u vezi te je Hrvatsko veleposlanstvo u Parizu u stalnoj vezi s francuskim Ministarstvom vanjskih poslova. Istodobno, Hrvatsko veleposlanstvo u Pekingu, svih je ovih dana bilo iznimno angažirano prema kineskim vlastima uime predsjedništva Vijećem Europske unije.

Usto, u svjetlu trenutne situacije u vezi s korona virusom, hrvatsko predsjedništvo je 28. siječnja odlučilo aktivirati alat Integriranog političkog odgovora na krizu (IPCR), koji je sastavni dio paketa Vijeća EU s alatima za odgovor na krize. Mehanizam podržava brzo i koordinirano donošenje odluka na političkoj razini u slučaju krize te pruža konkretne alate za pojednostavljivanje razmjene informacija, olakšavanje suradnje i koordiniranje kriznih reakcija na političkoj razini. Hrvatsko predsjedništvo poduzelo je ovaj korak proaktivno kako bi osiguralo spremnost država članica EU-a na sve moguće događaje u vezi s izbijanjem epidemije korona virusa”, stoji u priopćenju.

Komentari