Ministar zdravstva Beroš: Delta-plus soj na tri lokacije, 10 posto zaraznija varijanta delte

Vili Beros. Photo: Borna Filic/PIXSELL

Ministar zdravstva Vili Beroš upozorio je da se delta-plus soj koronavirusa, 10 posto zaraznija varijanta od brzoširećeg dosadašnjeg delta soja, pojavio u Hrvatskoj na tri lokacije. Istaknuo je da se bilježe rekordni brojevi novozaraženih i umrlih, te je pozvao građane da se što prije cijepe.

Delta-plus soj pojavio se prošloga tjedna u Hrvatskoj i do sada je zabilježen u Čakovcu, Splitu i Zagrebu, rekao je Beroš na sjednici Vlade iznoseći to kao dodatni argument za cijepljenje.

“Od ključne je važnosti da se građani što prije upute po treću dozu cjepiva kako bi bili maksimalno zaštićeni od postojećih i novih varijanti koronavirusa”, rekao je i dodaoda je treća doza osobito važna u sredinama s velikim brojem novooboljelih.

Visoki brojevi novozaraženih, ali i rekordi u cijepljenju


Ustvrdio je da u Hrvatskoj i dalje bilježimo nepotrebno visoke brojeve novozaraženih, hospitaliziranih i umrlih, ali isto tako i rekorde u broju cijepljenih. Tako je samo jučer utrošeno više od 27 tisuća doza, od toga više od 16 tisuća prvih doza cjepiva. U posljednja 24 sata udio novozaraženih među testiranima je 42,48 posto.

Beroš je iznio i podatak da je do sada cijepljeno 58,67 odraslog stanovništva, a dodatnom dozom cijepljeno je 61.356 osoba, terenskim radom patronažnih sestara cijepljeno je 49 posto kontaktiranih starijih osoba, što je povećanje od 25 posto u odnosu na tjedan prije.

Izrazio je uvjerenje da taj skok u cijepljenju pokazuje sve veću svjesnost građana o ozbiljnosti situacije i ključnoj ulozi cjepiva u očuvanju zdravlja.

Ustvrdio je i da su detektirana 583 zaražena djelatnika u zdravstvenom sustavu nakon uvođenja sigurnosne mjere upotrebe COVID potvrda.

– To najbolje pokazuje utemeljenost i potrebu te mjere jer je u toliko slučajeva spriječeno širenje zaraze u zdravstvenom sustavu, istaknuo je.

COVID potvrde nisu pojedinačna prava, nego očuvanje života i zdravlja

“COVID potvrde, testiranje, poštovanje epidemioloških mjera i cijepljenje nije priča o pojedinačnim pravima i slobodama, već zajednički odgovor kako sačuvati zdravlje i živote građana u novim okolnostima”, poručio je ministar. Iznio je i podatak da je u razdoblju od 1. lipnja do 4. studenoga ove godine izdano 2.635.968 COVID potvrda.

Iako bolnice dodatno smanjuju hladni pogon i elektivne zahvate, Beroš je naveo da je do sada “u svim fazama epidemije osigurano nesmetano pružanje skrbi svim hitnim i prioritetnim pacijentima”.

Ministarstvo zdravstva, naveo je, u tom je smislu zatražilo od HZZO-a analizu kapaciteta i potreba za dijagnostičkim pregledima i zahvatima onkoloških bolesnika te mogućnosti i potrebe dodatnih ugovaranja postupaka s ostalim (privatnim) pružateljima zdravstvenih usluga.

“Ovo je mjera predostrožnosti kojom želimo osigurati maksimalno moguću dostupnost zdravstvene skrbi svim teško oboljelim necovid bolesicima”, poručio je.

Na razini primarne zdravstvene zaštite u domovima zdravlja ponovno su aktivirane COVID ambulante na 46 lokacija, a ministar je zamolio sve u primarnoj zdravstvenoj zaštiti da one uredno funkcioniraju.

Komentari