Ministar zdravstva: 144 uzorka na testiranju za koronavirus

Damjan Tadic / CROPIX

Nacionalni Stožer civilne zaštite je na konferenciji za medije izvjestio o trenutnoj situaciji s koronavirusom u Hrvatskoj. Ministar zdravstva Vili Beroš rekao je kako su  u ovom trenutku na testiranju 144 uzorka, 16 nije zavšeno te da smo ostali na 3 pozitivna slučaja.

“Ako kompariramo situaciju u nekim drugim zemljama, bila je bitno različita. Mogu vjerovati da će kod nas situacija ostati slična i da se neće povećavati broj oboljelih”.

Ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo Krunoslav Capak potvrdio je i da je danas s diplomatskim zborom održan sastanak u Ministarstvu vanjskih i europskih poslova na kojem su objasnili što se događa, koje se mjere poduzimaju, na temelju čega su uvedene te da su se ispričali ako je s nekim od njihovih građana bilo problema na granici.

Održan je i sastanak u Hrvatskoj gospodarskoj komori na kojem su također prezentirane mjere koje se provode zbog koronavirusa u Hrvatskoj. Dogovoreno je da će napraviti posebno uputstvo za gospodarske subjekte i poslodavce s općenitim mjerama borbe protiv koronavirusa, naročito za grupacije kojima je to gorući problem s obzirom na to da neki svakodnevno uvoze robu iz Italije i tu postoje određeni problemi. Potvrdili su da će u budućnosti kroz uputstva i postupanja nastojati što manje smetati njihovom poslovanju.



Ministar Davor Božinović komentirao je kritike koje je Slovenija uputila Hrvatskoj zbog gužve na granici koja je nastala kao posljedica kontrola zbog koronavirusa.

“Ne znam za puno sličnih slučajeva u Europi gdje vlada od prvog dana pojave virusa u Kini javno i transparentno komunicira sve što radi, uključujući informacije što se novo zna o koronavirusu, cijelo vrijeme ukazujemo na mjere koje poduzimamo, podigli smo razinu našeg djelovanja činjenicom da smo dio poslova koje je radio krizni stožer ministarstva zdravstva prebacili na stožer Civilne zaštite RH i sve mjere koje se donose, donose se na temelju struke i uputa koje dobivamo od liječnika i institucija.

Iza svake naše mjere stoji struka i tako će biti i dalje, ne želim komentirati takve ocjene koje su neprimjerene. Kada govorimo o uobičajenom prelasku granica, sami ste svjedoci da su s hrvatske strane kolone bile i do Samobora. Nikad javno nismo ukazivali na to zašto Slovenija provodi određene mjere. Ovdje se radi o eksternom šoku da se Hrvatska pokušava suprotstaviti da se zaraza širi na naš teoritorij. Ovakve ocjene su neprimjerene, možda je to povezano s time što je premijer Šarec ušao u visoku politiku s kritikama Hrvatske, barem je u tome dosljedan, da mu je Hrvatska u prvom planu.

Mi sa Slovenijom institucionalno surađujemo dobro, granične policije razmjenjuju informacije, mi o našim mjerama svaki dan razgovaramo. Nije vrijeme da jedni drugima trebamo slati ovakve poruke, posbeno kada je riječ o danu kada je bio sastanak dvaju predsjednika koji je prošao u konstruktivnoj atmosferI, deplasirano je. Da nas je Šarec nešto htio pitati, dobio bi sve odgovore”, rekao je Božinović i dodao kako je Tomislavov dom jedna od lokacija koje su predviđene za karantetnu u slučaju potrebe.

“Svim županijskim stožerima smo dali upute da nas informiraju o potencijalnim lokacijama ako bude potrebe, to je jedna aktivnost koja je planirana za situaciju koja može i ne mora nastati. U ovom trenutku imamo u vidu određene lokacije, hoće li se aktivirati  – o tom potom”, rekao je Božinović za N1.

Komentari