Ministar Beroš objasnio razliku u podacima Nacionalnog i županijskih stožera

Igor Kralj / POOL / PIXSELL /

Ministar Beroš nalazi se u Splitu gdje je održao konferenciju za medije. Dao je najnovije podatke o pandemiji koronavirusa u Hrvatskoj te objasnio zašto se razlikuju podaci Nacionalnog i županskih stožera.

Brojeve treba uzeti u kontekstu dva veća žarišta u Hrvatskoj u Zagrebu i Đakovu, poručio je ministar Beroš dajući izjavu u Splitu. Dodao je da se u Đakovu provode velike epidemiološke mjere te je uzeto 500 briseva.

Pojasnio je kako je u Zagrebu gotovo polovica slučajeva povezana s boravkom u noćnim klubovima te kako je ostala polovica najviše povezana s njima.

“Ovo je očekivana epidemiološka situacija. Mi smo se otvorili, no moramo biti oprezni”, rekao je Beroš.



Rekao je da se trenutno situacija oko epidemije koronavirusa politizira u Hrvatskoj te da neki pokušavaju dobiti političke poene na toj krizi, dok je cilj stožera sigurnost svih građana.

Beroš je na upit smiruje li se situacija ili ne rekao da ona stagnira.

“Ono što bih nadalje rekao je da je ovo očekivana epidemiološka situacija. Otvorili smo se i aktivnosti moraju ići dalje. Moramo biti oprezni i ove brojke naglašavaju taj oprez.”

Dodao je i kako je zdravstveni sustav od početka najugroženiji te kako će od ponedjeljka ići nova uputa prema zdravstvenim ustanovama kako reagirati.

Nesrazmjer u podacima Nacionalnog i županijskih stožera

Objasnio je i nesrazmjere između brojeva Nacionalnog stožera i županijskih stožera.

“Vrlo radu ću vam odgovoriti na to pitanje. Nacionalni, kao i drugi županijski stožeri imaju svoje 24-satne intervale. Za Nacionalni stožer to je od 12:45 jednog dana do 12:45 drugog dana. Stoga ako zbrajate i oduzimate brojeve, naravno da ne možete dobiti točne podatke”, kazao je ministar Beroš novinarima u Splitu.

“Ono što mi radimo na nacionalnom nivou odnosi se na period od 12:45 jednog dana do 12:45 drugog dana. Radio se o 24-satnom periodu i tu nema drugih elementa. Ako tome pridodate podatke drugih stožera, normalno je da će biti nesrazmjera”, pojasnio je dodatno, prenosi N1.

Stožer objavio manje slučaja nego županije, građani traže odgovore!

Komentari