Markotić o zatvaranju škola: Istra je jako blizu Italiji, dva pacijenta u Puli nemaju nikakve simptome

Bruno Konjevic / CROPIX

Alemka Markotić, ravnateljica Klinike za infektivne bolesti Dr. Fran Mihaljević, komentirala je najnovije mjere protiv širenja koronavirusa u Hrvatskoj, posebno mjeru ukidanja nastave u Istri.

“Sad je 19 slučajeva, na sreću s blažim simptomima bolesti. U testiranju je sada 8 bolesnika. Vidjet ćemo. Teško je procijeniti. Periodično dolaze novi uzorci i vidjet ćemo. Prema kliničkoj slici, ne možemo reći radi li se o koronavirusu. Moramo sačekati testove. Ono što smo danas pooštrili testiramo sve one koji su došli iz inozemstva iz zemalja u kojima su zabilježeni veliki brojevi slučaja”, istaknula je ravnateljica Klinike za infektivne bolesti Dr. Fran Mihaljević za Večernji list.

Upitana odlazi li Istarska županija u svojstvenu karantenu, Markotić je kazala: “Još nije službeno proglašena karantena. To su visoke mjere opreza, što može biti logično s obzirom da je Istra jako blizu Italije. Jako puno ljudi je cirkuliralo i to su visoke mjere opreza. Vlada se odlučila za to kako bi ograničilo širenje epidemije. Za sada je situacija dobra, osim ta dva slučaja u Puli”.

Navela je kako dva slučaja su asimptomatični, te da to znači kako su zaraženi no nemaju niti jedan simptom. Istaknula je kako su oni u samoizolaciji kako ne bi druge zarazili.



Upitana je li bilo razgovora oko zatvaranja granice, Markotić je kazala da Hrvatska razmišlja o svim mjerama i radi na svim mjerama.

“Sve odluke donosit će se sukladno procjenama”, rekla je doktorica Markotić.

Komentari