Lučin: Stotine cjepiva protiv COVID-a u različitim fazama istraživanja

Ilustracija Foto: Profimedia

O novim, poboljšanim cjepivima nakon što je delta soj prevladao, novim opasnim sojevima i postcovid rehabilitaciji u emisiji Studio 4 HTV-a govori imunolog prof. Pero Lučin s Medicinskog fakulteta u Rijeci.

– Mislim da stalno treba tumačiti rizike i cijepljenja i oboljenja. Čini mi se da smo malo zapeli sa cijepljenjem jer dobro i detaljno sve ne razumijemo, kazao je prof. Pero Lučin s Medicinskog fakulteta u Rijeci.

O cijepivima koja bi bila učinkovitija protiv novih sojeva kazao je kako se cjepiva intenzivno razvijaju. Naveo je podatak da se osim osam cjepiva koja se trenutno masovno upotrebljavaju – njih preko 20 prošlo je sve faze istraživanja da bi se mogli masovno primjenjivati.

– U različitim fazama istraživanja na ljudima je skoro 120 cjepiva, a skoro 200 cjepiva je u fazi istraživanja na životinjama. Postoje različiti pristupi u razvoju cjepiva i sigurno ćemo imati na raspolaganju cjepiva učinkovita protiv novih sojeva, naglasio je Lučin.



Komentirajući podatak da je smrtnost od COVID-a četvrta u odnosu na druge bolesti kazao je kako kronične bolesti nisu nestale te da taj podatak ne iznenađuje. A korona, srećom nije prevladala jer se ljudi drže mjera i dobro da je tako, naglasio je.

Komentari