Koronavirusom zaražena tek rođena beba, na kruzeru s Hrvatima 20 oboljelih

Broj prijavljenih slučajeva zaraze koronavirusom na brodu koji je u karanteni u moru blizu Japana udvostručio se i popeo na 20, objavili su japanski mediji pozivajući se na zdravstvene vlasti.

Šestero Hrvata u karanteni na kruzru

Šestero Hrvata je na kruzeru Diamond Princess koji je jučer stavljen u karantenu u luci u Yokohami.

Kontaktirali smo turističku agenciju koja je organizirala putovanje hrvatskih državljana na kruzeru u Japan. Potvrdili su nam kako se na brodu Diamond Princess nalazi šest Hrvata. Agencija je u kontaktu sa svima njima i oni se osjećaju dobro, nemaju simptome bolesti.

Agencija je o svemu obavijestila Ministarstvo vanjskih poslova. Ministarstvo je stupilo u kontakt s njima i o svemu je obaviješten tamošnji diplomatski ured. Sumnjive osobe su izolirane i brod je trenutno u karanteni te se čeka odluka brodara o daljnjim postupcima.



“Ministarstvo vanjskih i europskih poslova je putem Veleposlanstva RH u Japanu zaprimilo potvrdu da se na kruzeru Diamond Princess nalazi šestero hrvatskih državljana. Veleposlanstvo RH u Japanu u kontaktu je s nadležnim tijelima Japana te će hrvatskim državljanima pružiti svu potrebnu konzularnu i drugu pomoć, u okviru svoje nadležnosti”, odgovorili su nam iz Ministarstva.

Najmlađa žrtva zaraze je tek rođena beba

Najmlađa zaražena žrtva je beba stara 30 sati. Dijete je iz Wuhana, a još nej poznato kako se točno zarazila. Majka joj je oboljela od koronavirusa pa stručnjaci uzimaju u obzir prijenos virusa u maternici, ali je moguće i da se dijete zarazilo normalnim putem, bliskim kontaktom s majkom. Moguće je i da se beba zarazila pri porodu, piše Index.

Liječnici su pregledali 273 od 3.700 ljudi na brodu pošto je bolest otkrivena kod muškarca koji je u siječnju u Hong Kongu sišao s tog broda.

Diamond Princess koji se u ponedjeljak navečer usidrio blizu Yokohame, pristao je u četvrtak kako bi se opskrbio namirnicama i iskrcao bolesne putnike.

Operaciju su pratile jake mjere opreza, a zdravstveni čelnici su dočekali pacijente u zaštitnoj odjeći koja ih je pokrivala od glave do pete, s maskom na licu i s kacigom na glavi.

Na pitanje medija rekli su da na kruzeru vlada velika nelagoda jer su zatvoreni u svojoj kabini iz straha da ne dođu u dodir s bolesnicima.

Uz ovih 20 slučajeva Japan je zabilježio 25 drugih, uglavnom kod osoba koje su boravile u Wuhanu, kineskom gradu iz kojeg se epidemija počela širiti.

Japan je iz Wuhana evakuirao više od 500 svojih državljana, nakon čega su vladu kritizirali zbog propusta u obdržavanju sanitarnih uvjeta u karanteni. Broj umrlih u Kini u četvrtak se popeo na 563 a zabilježeno je više od 28.000 oboljelih.

Komentari