KORONAVIRUS U ITALIJI Gradovi u karanteni, nultog pacijenta još nema

def.gov

Broj zaraženih koronavirusom SarsCoV2 (do jučer: Covid-19) u Italiji rapidno raste iz dana u dan. Broj zaraženih se utrostručio u 24 sata, dosegavši 152 do nedjelje uvečer. Umrla je i treća žrtva, starija gospođa na onkologiji u bolnici u Cremi.

Italija je na 3. mjestu u svijetu po broju zaraženih, a isto tako i umrlih, nakon Kine i Južne Koreje, a prije Japana. Od ukupno 2463 umrlih do kraja petka, mahom starijih od 65, 2443 je preminulo u kontinentalnoj Kini (uz još 2 u Hong Kongu), po 5 u Iranu i Južnoj Koreji, po 3 u Italiji, dva na brodu privezanome u Japanu, po jedno na Tajvanu, na Filipinima, u Japanu i u Francuskoj.

Talijanska vlada je dekretom u noći sa subote na nedjelju uvela karantenske zone oko kojih ulazak i izlazak sprečava policija, a po potrebi će biti angažirana i vojska. Italija se tako, u razmaku od 24 sata, uvrstila naprasno među države u kojima je SarsCoV2 unio najviše pomutnje.

Način na koji se virus proširio Italijom trebao bi nas jako zabrinuti



Bivši ministar unutrašnjih poslova Matteo Salvini, vođa suverenističke Lige, zahtijevao je suspendiranje Schengenske konvencije i striktnu kontrolu svih granica, na kopnu, moru i u zraku. Predsjednik Ministarskog vijeća Giuseppe Conte odgovorio je prilično ljutito da Italija neće postati lazaret.

U Italiji je problem i to što još nije ustanovila kojim je putem koronavirus ušao u Lombardiju, tko je hipotetični “nulti pacijent” koji nije razvio simptome, ali je zarazio “prvog pacijenta” u Codognu nedaleko od Lodija. Prethodno pretpostavljeni “pacijent broj 0”, uposlenik u Unileveru u Kini, nije razvio antitijela, što znači da nikada nije bio zaražen. Nije poznat ni “nulti pacijent” u Venetu. Oba žarišta su izbila u zabačenoj provinciji.

S obzirom na medicinske protokole, u Italiji je i dalje zaraza, a ne epidemija. Epidemija gripe baš jenjava, a broj umrlih od komplikacija je dvoznamenkast, pa to ne izaziva psihozu, jer su se Talijani na to navikli, kao i na još brojnije pogibije u prometu, oko koji se vlada ne sastaje, a kamoli da bi blokirala ceste. Koronavirus percipiraju kao realnu ugrozu.

Talijansko Ministarsko vijeće je, na izvanrednoj noćnoj sjednici u centrali Civilne zaštite, u nedjeljne sitne sate donijelo dekret o primjeni “Wuhanske metode”, tj. potpune izolacije područjâ sa zaraženima.

Zasad se to odnosi na deset općina u kotaru Lodi i na dvije u kotaru Venezia, s ukupno oko 50.000 stanovnika, ali mogu biti primijenjene i na bilo koje naknadno otkriveno žarište. To znači da je u područje zabranjeno ući i iz njega izaći pod prijetnjom visoke globe odnosno zatvora do tri mjeseca. Perimetar tako utvrđene karantene štiti policija, a po potrebi i vojska.

Jedan talijanski paradoks: dekret je donesen po najhitnijem postupku, a njegova primjena nije počela ni danas  popodne, jer je za izvršnost bila nužna odluka prefektura (ispostava Ministarstva unutrašnjih poslova i središnje državne vlasti u svakom kotaru).

Radi urednog snabdijevanja određene su ljekarne i trgovački centri koji moraju biti otvoreni. Određeni su, kako kažu, “sterilni koridori” do tih punktova, kroz koje treba da prolaze lijekovi i živež.

ŽIVOT NA SJEVERU ITALIJE POTPUNO STAO Koronavirus odnio treću žrtvu. Guverner Lombardije rekao da se razmatra izolacija i zatvaranje Milana

Koronavirus SarsCoV2 je malj po talijanskoj privredi. I prije njegova izbijanja najavljeno je da se talijanski društveni brutoproizvod neće ove godine povećati za više od 0,2 posto, što je daleko najmanje u EU. Kad je buknulo u Kini, prognoza je pala na čistu ništicu, što je stagnacija. Sadašnje stanje u Italiji može BDP srozati za još poneku desetinu postotka, a to je i tehnički recesija, potraje li do kraja lipnja, piše Euractiv.

Komentari