Koronavirus u Hrvatskoj: Zasad je troje zaraženih, a 131 bolesnik je na testiranju

Damjan Tadic / CROPIX

Nacionalni stožer održao je novu konferenciju za javnost s novim informacijama.

Ministar unutarnjih poslova, Davor Božinović, rekao je da sve funkcionira prema uputama Stožera civilne zaštite. “Rade se pripreme za određivanje lokacije i prostora za izolaciju odnosno karantenu po svim županijama u slučaju da za tim bude potrebe. Sve službe rade u punom opsegu i kad je u pitanju granica, nadzor ulaska u Republiku Hrvatsku i što se tiče granične policije, sanitarnih službi, sve je u punom kapacitetu u funkciji”, rekao je Božinović.

Davor Božinović najavio je da će se danas u 13 sati održati sjednica Skupštine Hrvatske gospodarske komore (HGK) na kojoj će sudjelovati predstavnici hrvatskih tvrtki firmi i predstavnici županijskih komora. Oni će se informirati o pitanjima vezanim za koronavirus u gospodarskom kontekstu.

Ministar zdravstva, Vili Beroš, ponovio je da je u Hrvatskoj trenutno u tijeku testiranje za 131 bolesnika. Istaknuo je da u su u Hrvatskoj i dalje tri potvrđena nalaza infekcije koronavirusom. U kontaktu je s njemačkim kolegom koji je zabrinut situacijom u toj zemlji, rekao je Beroš.



Tijekom popodneva ćemo ustanoviti još jednu hitnu infektološku ambulantu u Klinici za infektivne bolesti, rekao je Beroš.

“Nove zemlje koje od jučer imaju zabilježenu pojavu koronavirusa su Norveška, Makedonija, Rumunjska, Grčka i Gruzija. Ne radi se samo o Hrvatskoj, ta epidemija u području sjeverne Italije nosi i dalje svoj”, naglasio je ministar zdravstva.

Dvojica bolesnika su dobro, nema nikakvih problema, rekla je ravnateljica Klinike za infektivne bolesti, Alemka Markotić. Pohvalila je istupanje zaraženih pacijenata u javnosti, kazavši da su njihove informacije bitne za smanjenje širenja panike u društvu.

Ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo Krunoslav Capak istaknuo je i zamolio da se u medijima ne prenose i ističu priče o propustima ili dramatične ispovijesti već da se istakne kako su tisuće ljudi pod nadzorom te institcije dobro surađuju.

“Molimo medije, jedne novine su objavile ispovijest žene koja je sva sretna ispričala da se vratila iz Venecije i da je nitko ništa nije pitao na granici. Ako netko napravi grešku, molimo medije da to ne naglašavaju. Tko radi taj i griješi. Ali molimo medije da to ne naglašavaju”, kaže Capak.

Sedam kontakata trećeg zaraženog pod nadzorom su, rekao je Krunoslav Capek, ravnatelj HZJZ-a.

“Našu strategiju smo temeljili na procjeni rizika, spremni smo na sve scenarije. Po potrebi će se svi zdravstveni kapaciteti preusmjeriti na liječenje ovih stanja, ali vjerujem da do toga neće doći”, rekao je ministar Beroš na konferenciji Nacionalnog stožera civilne zaštite.

Stožer civilne zaštite objavio je priopćenje s preporukama građanima vezano uz koronavirus.

Upute su poslali i Ministarstvo znanosti i obrazovanja, te Ministarstvo vanjskih i europskih poslova.

MZO tako navodi preporuke HZJZ-a i upućuje sve odgojno-obrazovne ustanove da omoguće djeci redovito pranje ruku u toploj vodi sa sapunom. MVEP je pak izmijenio preporuke vezano za putovanja u Kinu i Italiju.

Hotel Tomislavov dom i apartmani Snježna kraljica postali su u srijedu karantena za oboljele od koronavirusa.

Komentari