KORONAVIRUS U HRVATSKOJ Sve što do sada znamo i sve što nas očekuje

U utorak je potvrđen prvi slučaj koronavirusa u Hrvatskoj. Riječ je o mlađem čovjeku, a trenutno se nalazi u Klinici za infektivne bolesti dr. Fran Mihaljević u Zagrebu. U klinici se u izolaciji nalazi još pet osoba, a za njih se nalazi tek očekuju.

“Danas u 11.50 dobili smo rezultate testiranja za hrvatskog državljana mlađe životne dobi koji je od 19. do 21. ovog mjeseca boravio u Milanu, pokazuje znakove blaže bolesti i nadamo se da će tako i ostati”, rekao je ministar zdravstva Vili Beroš.

POTVRĐEN PRVI SLUČAJ KORONAVIRUSA U HRVATSKOJ Nalazi se u Klinici za infektivne bolesti dr. Fran Mihaljević



Mladić je zaposlenik Ericssona, što su potvrdili i iz kompanije.

“Ericsson Nikola Tesla potvrđuje da je osoba koja je zaražena koronavirusom i koja se nalazi u bolnici Fran Mihaljević u Zagrebu zaposlenik kompanije. On je u srijedu 19.2.2020. bio na godišnjem odmoru u Milanu na nogometnoj utakmici. Zaposlenik je u petak bio na radnom mjestu u Zagrebu. Prema nama dostupnim informacijama od strane obitelji, u nedjelju 23.2.2020. zaprimljen je u bolnicu sa simptomima bolesti, a naknadno je utvrđena prisutnost koronavirusa.”

Zaposlenici kompanije Ericsson Nikola Tesla, u kojoj je zaposlen mladić zaražen koronavirusom, do daljnjega će raditi od kuće, doznaje se u utorak u toj tvrtki.

Stanje u Rijeci

U Rijeci je tijekom noći hospitalizirano devetero hrvatskih radnika koji su radili u Italiji zbog sumnje na koronavirus.

Davor Štimac, ravnatelj KBC Rijeka, potvrdio je u utorak navečer da su nalazi pacijenata negativni.

“Nalazi za sve pacijente za koje se sumnjalo da imaju koronavirus su negativni. Dakle, i ovaj pacijent koji ima simptomatologiju i koji se nalazi u izolacijskoj jedinici je negativan na koronuvirus, kao i ovih ostalih osam koji su imali simptome, ali su noćas hospitalizirani. Imamo konačan odgovor da su nalazi negativni i očekujemo da će pacijenti kroz narednih sat ili dva biti otpušteni”, rekao je Štimac.

PRIJELOMNA VIJEST Ravnatelj KBC Rijeka: Imamo konačne rezultate za radnike koji su hospitalizirani

Nestašica medicinskih maski

U ljekarnama diljem Hrvatske vlada nestašica medicinskih maski, što su iskoristili preprodavači na internetu. Donedavno su se maske mogle nabaviti po cijeni od 0,4 do 1,5 kuna, ovisno o kvaliteti, ali cijene na društvenim mrežama i oglasnicima na internetu idu od 50 kn po komadu do 500 kuna po paketu maski.

NESTAŠICA MASKI Na Njuškalu ih prodaju za 50 kn po komadu, a u ljekarni koštaju oko 50 lipa

Krizni stožer predstavio nove mjere prevencije

Iz Kriznog stožera su najavili da se provodi i zdravstveni nadzor za osobe osobe koje su u samoizolaciji, a dolaze iz zaraženih pokrajina. Također, pojačan je nadzor na granicama te će se pregledavati osobe koje dolaze iz Kine, Južne Koreje te Veneta i Lombardije, talijanskih regija koje su zbog korona virusa u izolaciji.

Uz to, traje potraga za izoliranim mjestima na kojima bi se mogle otvoriti nove karantene što bi trebalo olakšati borbu s mogućom epidemijom.

Krizni stožer: Ne možemo svakoga tko dolazi iz Italije stavljati u karantenu, previše ih je

Kako se zaštiti?

Ministarstvo zdravstva izdalo je upute za zaštitu od koronavirusa. Krizni stožer potaknuo je javnost da budu iskreni i testiraju se ako imaju simptome.

Pranje ruku, izbjegavanje kontakta s domaćim i divljim životinjama te nošenje medicinske maske glavne su preventivne mjere prema ministarstvu zdravstva.

KORONA VIRUS SVE BLIŽE HRVATSKOJ Ministarstvo zdravstva izdalo upute kako se zaštititi

Panika se širi

Panika zbog pojave koronavirusa u Hrvatskoj ubrzano se proširila i dok u ljekarnama nema zaštitnih maski, mnoge od kojih ne pomažu protiv oboljenja, Müller je ostao bez antibakterijskog gela i vlažnih maramica, a u Konzumu je otežano naručivanje proizvoda putem interneta.

“Unatrag nekoliko dana bilježimo povećanje prometa te pojačanu poslovnu aktivnost u svim prodavaonicama kao i u Konzumovoj internet prodavaonici. Unatoč povećanoj potražnji, imamo adekvatne zalihe svih artikala te su naše prodavaonice i skladišta dobro opremljeni”, naveli su iz Konzuma te dodali:

“Konzum, kojem je sigurnost i zdravlje kupaca i zaposlenika na prvom mjestu, poduzima sve mjere preventivne zaštite sukladno preporukama te naputcima Zavoda za javno zdravstvo, Ministarstva zdravstva i Svjetske zdravstvene organizacije. Provodimo pojačane higijenske i sanitarne mjere u lancu opskrbe, u prodavaonicama i uredskim prostorima te smo pripremili i edukacijsku uputu za sve naše zaposlenike.”

PANIKA SE ŠIRI Nestalo antibakterijskih gelova i vlažnih maramica

Komentari