KORONAVIRUS Pratite razvoj epidemije u realnom vremenu

Nova metoda dijagnostike

Zdravstveni dužnosnici u pokrajini Hubei, epicentru epidemije, rekli su da su počeli uključivati slučajeve novom metodom dijagnostike.

Kada bi se primijenila stara metodologija, broj novooboljelih skočio bi za samo 1508, pokazuju službeni podaci.

Pokrajinska komisija za zdravstvo rekla je protekli tjedan da će početi priznavati rezultate CT-a kao potvrdu zaraze, što bi omogućilo da bolnice brže izoliraju pacijente.



Također su rekli da su izmijenili stare podatke i prijašnje procjene sumnjivih slučajeva.

Koliko je opasan?

Novi virus koji su znanstvenici imenovali 2019-nCoV je koronavirus, iz obitelji virusa koji uključuju običnu prehladu i ozbiljnije bolesti poput teškog akutnog respiratornog sindroma (SARS).

Infekcija koronavirusom ima niz simptoma poput visoke temperature, kašlja, gubitka daha i teškoća u disanju.

Još uvijek se ne zna koliko je koronavirus smrtonosan. Iako teški slučajevi dovode do upale pluća i smrti, mogući su i oni blaži u kojima se bolest ni ne primijeti. Velik dio onih koji su dosad stradali imali su ranijih zdravstvenih tegoba, bili su stariji i oslabljenih imunoloških sustava.

Kako se prenosi i kako se to može spriječiti?

Koronavirus prenosi se s čovjeka na čovjeka, iako još uvijek nije jasno koliko lako se to događa. Većina slučajeva zabilježena je kod ljudi koji su bili u Wuhanu, kod članova obitelji zaraženih ili zdravstvenih radnika.

Prijenos se najvjerojatnije događa u bliskom kontaktu sa zaraženom osobom, putem čestica u zraku koje tamo završe kašljanjem i kihanjem, ili kad netko dodiruje zaraženu osobu ili predmet te potom dodiruje svoja usta, nos ili oči.

Kako bi se smanjila vjerojatnost zaraze, WHO preporuča često pranje ruku, prekrivanje usta i nosa pri kihanju i kašljanju, te izbjegavanje bliskog kontakta sa zaraženima.

Američki centar za sprječavanje i kontrolu bolesti poručio je onima koji su razvili simptome kašljanja i visoke temperature, a koji su u posljednjih 14 dana bili u Kini, da se odmah jave zdravstvenim službama kako bi se procijenilo trebaju li biti testirani.

Zasad ne postoji cjepivo za koronavirus.

Što čine vlasti?

Kineska vlada pretvorila je Wuhan u karantenu kako bi zaustavila širenje virusa. Brojne inozemne vlade, među njima i američka, savjetuju svojim građanima da ne putuju u Kinu te su započele izvlačiti svoje državljane iz tog grada u kojem je epidemija i krenula.

WHO je preporučio da se ne ograničava promet ili trgovina s Kinom.

Je li korona virus poput SARS-a?

Novi virus je soj koronavirusa, poput SARS-a koji je 2002. i 2003. ubio gotovo 800 ljudi.

No za razliku od SARS-a, također nastalog u Kini, vjeruje se kako se novi virus može širiti tijekom inkubacijskog perioda koji traje između jednog i 14 dana, potencijalno i prije no što zaražena osoba pokaže simptome.

Novi virus nije smrtonosan kao SARS, no zasad je zabilježen veći broj zaraženih.