Koronavirus ipak nije izbio na tržnici u Wuhanu?

Nova studija kineskih znanstvenika upućuje na realnu mogućnost da se novi koronavirus nije počeo prenositi s ljudi na ljude na “mokroj tržnici” u kineskom gradu Wuhanu, kako se dosad vjerovalo.

Umjesto toga, rezultati sugeriraju da se virus počeo prenositi među ljudima na drugoj, nepoznatoj lokaciji, s koje je onda “uvezen” na tržnicu morskih plodova Huanan u Wuhanu, na kojoj se prodaju i razne domaće i divlje životinje, i koja je u međuvremenu zatvorena.

Osim toga, rezultati studije upućuju na to da se zaraza počela širiti još krajem studenog prošle godine, puno ranije nego što se dosad mislilo.

Dotična studija, o kojoj pišu kineske državne novine na engleskom jeziku Global Times, hongkonški South China Morning Post, ali i zapadni mediji kao što su britanske novine Daily Express i američki portal International Business Times, objavljena je na kineskom otvorenom repozitoriju za znanstvene istraživače China Xiv.



Zaključci istraživanja koje je proveo tim znanstvenika na čelu s dr. Yu Wenbinom temelje se na rezultatima analize genoma, izvora infekcije i smjera širenja 93 uzorka koronavirusa prikupljenih iz 12 zemalja diljem četiri kontinenta.

Takozvani pacijent nula nije se zarazio na tržnici u Wuhanu, ali je sam tamo zarazio radnike ili prodavače, zaključili su znanstvenici. Trgovci su onda dalje prenijeli virus na kupce na prepunoj tržnici, a virus se onda počeo nekontrolirano širiti po gradu, a zatim i po cijeloj Kini i, na kraju, po gotovo cijelom svijetu, piše Index.

Komentari