Kinesko gospodarstvo već osjeća posljedice širenja korona virusa

Pixabay

Kinesko gospodarstvo već osjeća negativne posljedice brzog širenja koronavirusa koji je u Kini do sada odnio 81 ljudski život, ističu analitičari, napominjući da je suviše rano za brojčano iskazivanje posljedica po potrošače i poslovanje kompanija.

Većina procjenjuje da će gospodarska aktivnost azijskog diva kratkoročno gledano biti pogođena s obzirom na mjere koje kineske vlasti poduzimaju kako bi ograničile širenja virusa, uključujući ograničenja putovanja i produljenje novogodišnjih praznika.

Milijuni Kineza obično kreću na put u tom dijelu godine a ove su godine bili primorani otkazati planove. Vlasti su naložile kompanijama da osiguraju povrat novca svim putnicima u zračnom i željezničkom prijevozu.

Iz Šangaja su u ponedjeljak objavili da kompanije moraju ostati zatvorene do 9. veljače a one u proizvodnom čvorištu na istoku Kine, Suzhouu, barem do 8. veljače.



Vlada je za tri dana produljila sedmodnevne novogodišnje praznike koji će tako trajati do 2. veljače.

U Wuhanu, gradu od 11 milijuna stanovnika gdje je zabilježen prvi slučaj povezan s koronavirusom, uvedena je karantenu, a kretanje je strogo ograničeno i u brojnim drugim gradovima, podsjeća Reuters.

Mnogi analitičari pokušavaju procijeniti moguće dugoročne posljedice epidemije na temelju iskustva s teškim akutnim respiratornim sindromom (SARS), koronavirusom sa žarištem u Kini koji je tijekom 2002. i 2003. odnio gotovo 800 života širom svijeta.

“Gospodarstvo se brzo oporavilo nakon što je SARS oslabio”, rekao je Larry Hu, iz tvrtke Marquarie Capital, u bilješci klijentima. Epidemija je negativno utjecala na prijevoz, restorane i maloprodaju, rekao je, dodajući ipak da je, u cjelini gledano, SARS bio “tek kratkotrajni poremećaj koji nije rezultirao promjenom dominantnog trenda”.

U aktualnom bi slučaju posljedice po kinesko gospodarstvo mogle biti naglašenije zbog pojačanog oslanjanja Kine na potrošnju radi poticanja rasta drugog najvećeg svjetskog gospodarstva.

“U Kini je tijekom 2019. potrošnja doprinijela s 3,5 postotnih bodova ukupnoj stopi rasta realnog BDP-a od 6,1 posto. Prema gruboj procjeni, bude li se ukupna potrošnja smanjila za 10 posto, stopa rasta umanjit će se za 1,2 postotna boda”, pišu u bilješci klijentima analitičari S&P Global Ratingsa.

Prvi podaci o potrošnji na putovanja, turizam i zabavu za vrijeme kineskih praznika prilično su zabrirnjavajući. Tako se ukupni putnički promet već prvog dana Kineske nove godine smanjio gotovo 29 posto u odnosu na prošlu godinu, rekao je dužnosnik tamošnjeg ministarstva prometa.

Dodatni problem predstavlja nepovoljno vanjsko okruženje, za razliku od 2002. i 2003. godine. Tako se širenje korona virusa “pridružilo postojećim nepovoljnim kretanjima za rast gospodarstva”, napisali su u bilješci analitičari u banci Nomura.

Rast kineskog BDP-a znatno je usporio u 2019., na najnižu razinu u gotovo 30 godina, zbog slabašne domaće potražnje i trgovinskih obračuna sa SAD-om, podsjeća Reuters.

Kina danas više doprinosi globalnom gospodarskom rastu nego prije 17 godina, što znači da će se veće posljedice u kineskom gospodarstvu, povezane s novim virusom, osjećati i u ostatku svijeta.

Čini se da najveća opasnost prijeti regijama oslonjene na turizam, posebice na kineske turiste, poput Hong Konga, Tajlanda, Vijetnama, Singapura i Filipina, rekao je u elektronskoj poruci Reutersu Louis Kuijs, čelnik odjela za azijska gospodarstva pri Oxford Economicsu.

Virus se već proširio na više od 10 zemalja, uključujući SAD, Francusku, Australiju i Singapur, no svi su smrtni slučajevi, njih ukupno 81, zasada ograničeni na Kinu.

Singapur, jugoistočno azijsko financijsko i turističko središte, već je upozorio da očekuje gospodarske štete zbog virusa.

“Dakako da očekujemo posljedice po naše gospodarstvo, poslovnu i potrošačku klimu u ovoj godini, pogotovo s obzirom na očekivanja da će aktualna situacija potrajati”, rekao je u ponedjeljak singapurski ministar trgovine Chan Chun Sing.

Komentari