Kineski predsjednik proglasio ‘narodni rat’ protiv epidemije koronavirusa

kremlin

Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) objavila je u četvrtak da je prerano govoriti o vrhuncu koronavirusa u Kini, a kineski predsjednik Xi Jinping pozvao je na “narodni rat” protiv epidemije.

Broj mrtvih porastao je sa 73 na 563 s preko 28.000 zaraženih u drugoj najvećoj svjetskoj ekonomiji.

Od srijede do četvrtka broj zaraženih se povećao za gotovo 4.000 .

Glavni stručnjak WHO-a za izvanredna stanja Mike Ryan rekao je da je vrlo teško predvidjeti razvoj bolesti koja je izbila u Wuhanu krajem prosinca.



“Još uvijek smo u središtu intenzivne epidemije”, rekao je Ryan na konferenciji za medije, ali dodao da je “barem u ovom trenutku, situacija stabilna”.

Broj zaraženih u stalnom je porastu u epicentru epidemije, provinciji Hubei. “Taj porast nismo vidjeli izvan provincije Hubei, kao ni među ljudima u Hong Kongu, Makau i Tajvanu.”

Izvršni direktor WHO-a Tedros Adhanom Ghebreyesus rekao je da je “teško vjerovati da nam je prije samo dva mjeseca virus bio nepoznat”. Iako su mnogo toga otkrili o virusu, kaže da još trebaju pronaći izvor virusa te otkriti njegovu snagu i sposobnost širenja.

‘Narodni rat’

Kineski predsjednik Xi Jinping u četvrtak je proglasio “narodni rat” protiv brzog širenja koronavirusa, koji je diljem svijeta utjecao od usporavanja gospodarstva do karantena na kruzerima.

U novom pokušaju sprječavanja globalne panike, Xi je rekao da će snažna kineska mobilizacija i bogato iskustvo u području javnog zdravstva omogućiti pobjedu nad koronavirusom.

“Cijela je država odgovorila najsnažnijim i najstrožim mjerama prevencije i kontrole, pokrenuvši narodni rat za sprečavanje i kontrolu epidemije”, rekao je kineski predsjednik u telefonskom razgovoru sa saudijskim kraljem Salmanom, objavila je državna agencija Xinhua.

U Njemačkoj 13 zaraženih 

U Njemačkoj je broj zaraženih porastao na 13 nakon što je 38-godišnjoj supruzi zaraženog muškarca potvrđen koronavirus, objavile su zdravstvene vlasti u Bavarskoj. Od troje djece koje imaju, dvoje ih je također zaraženo. Cijela obitelj se nalazi u karanteni u bolnici tvrtke Webasto u kojoj je zaposlen zaraženi muškarac.

Komentari