Kina obustavila javni prijevoz, zatvorila hramove i dio Kineskog zida, umrlo 26 osoba

Pixabay

Kina je obustavila javni prijevoz u deset gradova, zatvorila hramove tijekom lunarne nove godine, pa čak i Zabranjeni grad i dijelove Kineskog zida, kako bi spriječila širenje virusa koji je ubio 26 ljudi, a zarazio više od 800.

Dvotjedni praznici uoči “godine štakora” počeli su u petak, dok rastu strahovi da će broj zaraženih porasti s obzirom na to da stotine milijuna ljudi putuju svojim domovima i u inozemstvo. Šangajski Disneyland također će biti zatvoren od subote kako bi se spriječilo širenje virusa.

Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) u četvrtak je objavila kako je prerano za proglašenje međunarodnog izvanrednog stanja zbog epidemije koronavirusa u Kini.

Slučajevi zaraze ovim virusom identificirani su i izvan Kine, u Tajvanu, Filipinima, Tajlandu, Japanu, Singapuru, Južnoj Koreji i SAD-u. Velika je mogućnost da zaraženih ima i u Velikoj Britaniji.



U Wuhanu, gradu u središnjoj Kini gdje se zaraza pojavila prošli mjesec, ljekarnama su počele istjecati zalihe, dok su bolnice zakrčene traumatiziranim ljudima koji traže da ih se pregleda.

“Toliko je vijesti, toliko informacija, svakih deset minuta iziđe nova informacija, to je zastrašujuće, osobito za ljude poput nas u području koje je najzahvaćenije”, rekla je Lily Jin, 30-godišnjakinja, stanovnica grada. “Čak i ako niste bolesni, postanete paranoični da ćete se razboljeti.”

Do četvrtka je Nacionalna zdravstvena komisija potvrdila 830 slučajeva zaraze, a 26 osoba je umrlo. Većina zaraženih je iz kineskog grada Wuhana.

Pretpostavka je da se virus proširio s tržnice ilegalnim divljim životinjama, a preliminarna istraživanja sugeriraju da je u recentnoj fazi evolucije virus prešao sa zmije na čovjeka.

Wuhan, grad s 11 milijuna stanovnika, i susjedni Huanggang, u kojemu živi oko 7 milijuna ljudi, blokirani su. Željeznička mreža je najvećim dijelom zatvorena, letovi su suspendirani, dok su na glavnim cestama u gradu i izvan njega formirane kontrolne točke.

Raste broj umrlih i zaraženih od koronavirusa

Komentari