KBC SPLIT: Još uvijek čekamo rezultate, pacijent je izoliran i nadamo se da će rezultati biti negativni

Ilustracija Foto: Cropix

Mlađi muškarac od jučer se nalazi u izolaciji na Odjelu za infektivne bolesti KBC-a Split zbog sumnje na korona virus. Pacijent ima blage simptome, upalu dišnih putova, a nedavno se vratio iz Kine.

Nalaz je poslan u Kliniku za infektologiju Dr. Fran Mihaljević u Zagrebu i danas bi se trebalo znati jesu li njegovi simptomi posljedica zaraze korona virusom ili im je uzrok nešto drugo.

Krizni stožer za prevenciju i nadzor infekcija uzrokovanih novim korona virusom  u 13 sati u KBC-u Split održao je konferenciju za javnost vezano za ovaj slučaj.

“Jučer je zaprimljen muškarac zbog sumnje na koronavirus. Nedavno se vratio iz Kine. Budući da je došao iz Kine, i ima simptome, izolirali smo ga, uzeli uzorke, nalazi su poslani u Zagreb. Rezultati testiranja bi se trebali znati kad budu gotovi”, rečeno je.



“Ima zaseban ulaz, odvojen je. Naravno, u kontaktu smo sa Ministarstvom zdravlja, HZJZ-om i ostalima. Radimo sve po protokolu, za sada je situacija pod kontrolom. Ako testovi budu negativni, postupit ćemo po protokolu, u doglednom roku će biti otpušten”, rečeno je.

“Sve osobe koje su zdrave i koji su povratnici moraju biti u kontaktu s epidemiološkom službom”, rečeno je na konferenciji. Taj kontakt traje 14 sati.

“Rezultati su u tijeku, nemamo informaciju. Pacijent je stabilno, on ima blagu infekciju, stanje pacijenta je dobro”, rečeno je.

“Mi smo stalno u kontaktu sa zemljama Europe putem centra za prevenciju bolesti, preporuke su onakve kakve Hrvatska primjenjuje. Ukoliko zdrava osoba pokaže simptom onda epidemiološka služba radi nadzor nad svim s kojima se bilo u kontaktu”, rečeno je kao odgovor na pitanje što ako zdrava osoba, nakon kontakta s mnogim ljudima, pokaže simptome.

“Mi ćemo sačekati rezultate briseva. Ako budu nalazi negativni, on će u skorom roku biti otpušten na kućno liječenje. Mi smo pacijenta zaprimili jučer popodne, uzeli smo sve materijale čim smo ga zaprimili, svi uzorci su prije ponoći bili u Zagrebu”, rečeno je. Nisu željeli kazati koliko pacijent ima godina, piše Index.

“Postoji opcija da test ne pokazuje ni da ni ne, onda treba dodatno testiranje”, objašnjeno je.

Komentari