KAOS NA GRANIČNIM PRIJELAZIMA Čeka se i do 10 sati za ulazak u Hrvatsku

Matija Djanjesic / CROPIX

Zbog kaosa na aerodromima i cestovnim graničnim prijelazima putnici su i pod 10 sat čekali ulazak u Hrvatsku.

“Tisuće ljudi i više stotina automobila i kamiona stoje na graničnim prijelazima od četvrtka i čekaju da iz Slovenije udu u Hrvatsku. Kišnicom peru ruke. Nema hrane, WC papira, osnovnih potrepština. Među njima je i mnogo bolesnih, starijih osoba, djece…. Od četvrtka u 22 sata moj suprug i sin na graničnom prijelazu Macelj čekaju da dobiju dokument o samoizolaciji kako bi ušli u Hrvatsku”, ispričala je jedna čitateljica u petak oko 13 sati.

“Na granici su nas pitali odakle dolazimo, na što smo mi odgovorili da dolazimo iz Austrije. Odabrali smo kućnu izolaciju, ali niti u najluđim snovima nismo očekivali da ćemo više od 13 sati čekati papir na kojem piše da moramo ići u izolaciju”, pričaju drugi ogorčeni sugovornici s graničnog prijelaza Macelj.

Ogromni redovi i u zračnoj luci

Slična situacija je jučer bila i u zagrebačkoj zračnoj luci. “Redovi su ogromni. Čekamo satima. Jedna žena koja je upravo bila počela ispunjavati taj papir najednom je povikala ‘upomoć’ pa se srušila na pod tik uz šalter. Imala je epileptički napad. Osoblje joj je odmah priteklo u pomoć, a brzo je stigao i liječnik. Red je dugačak za registraciju, a novi avioni s novim putnicima samo slijeću”, rekla je putnica koja je u Zagreb iz Londona sletjela u 11 sati i 10 minuta, a oko 14 sati i dalje je je čekala dokument za ulazak u Hrvatsku.



Od četvrtka navečer na graničnim prijelazima na ulazu u Hrvatsku velik je priljev hrvatskih državljana koji studiraju u europskim državama koje su zatvorile fakultete i škole ili je riječ o onima koji rade u inozemstvu.

Kako dolaze iz država čijim je državljanima zbog koronavirusa zabranjen ulazak u Hrvatsku, hrvatski državljani se pri ulasku u Hrvatsku moraju odlučiti hoće li se vratiti odakle su došli ili moraju ispuniti formular i potom otići u samoizolaciju.

Očito je organizacija sanitarne kontrole neorganizirana i na graničnim prijelazima nema dovolj no inspektora koji mogu izdati taj dokument, donosi Jutarnji list.

Komentari