KAKO SE ŠIRIO KORONAVIRUS Znanstvenici gotovo sigurni da je ‘nulti pacijent’ sudionik konferencije u luksuznom singapurskom hotelu

Niti tri tjedna kasnije stručnjaci ne mogu sa sigurnošću reći tko je osoba koja je koronavirusom zarazila više od deset osoba i zbog koje se bolest proširila u čak pet država diljem svijeta.

Prema posljednjim informacijama koje je objavio Reuters, ‘nulti pacijent’ gotovo je sigurno bio sudionik konferencije na kojoj su se okupili zaposlenici tvrtke Servomex iz cijelog svijeta, a koja se sredinom siječnja održala u luksuznom hotelu u Singapuru. Hotelu koji je postao čuven po svojoj lokaciji, ali i po noćnom klubu, poznatom po razuzdanim bakanalijama, u kojem su se nakon napornog dana zaposlenici tvrtke sigurno opuštali.

Znanstvenicima je važno naći ‘nultog pacijenta’ kako bi mogli ustanoviti sve koji su potencijalno bili izloženi virusu, ali kako vrijeme odmiče, zadatak im postaje sve teži.

“Jasno je da se ne osjećamo ugodno kad pacijentu dijagnosticiramo bolest, a ne možemo objasniti otkud dolazi. Liječenje nije učinkovito kako bi moglo biti”, kaže Dale Fisher iz Svjetske zdravstvene organizacije (WHO).



Naravno, singapurske vlasti odmah su posumnjale na Kineze koji su sudjelovali na konferenciji. No, nijedan od njih nije bio pozitivan na koronavirus.

Od sastanka u Singapuru prošlo je više od tjedan dana kada je u Maleziji potvrđen prvi slučaj zaraze koronavirusom. Kako inkubacija traje do 14 dana, zaraženi su mogli virus proširiti i prije nego što su primijetili prve simptome bolesti.

Dvoje delegata iz Južne Koreje se potom razboljelo jer su podijelili obrok sa zaraženim Malezijcem, a koji je virus proširio i svojoj sestri te punici. Troje zaposlenika Servomexa iz Singapura također su se zarazili.

A onda su se u Europi počeli javljati prvi slučajevi.

Britanac Steve Walsh je odmah nakon Singapura otišao na skijanje u Francusku gdje je zarazio još pet osoba. Jedan povezan slučaj pojavio se u Španjolskoj, a kad se Britanac vratio kući, i ondje je proširio koronavirus, piše Jutarnji list.

Komentari