Hrvatske vlasti kontaktirale s državama iz Južne Amerike radi otkupa maski

Foto: Damjan Tadic / CROPIX

U protekla 24 sata Rebro je otkazalo nehitne zahvate, u svim bolnicama zabranjeni su posjeti, najavljeno je pokretanje vlastite proizvodnje zaštitnih maski koje inače, kao i Europa, uvozimo iz Kine. Nehitne operacije nisu otkazane ni u jednoj drugoj bolnici niti je takva uputa poslana iz kriznog stožera, a s Rebra su poslijepodne, pak, priopćili da se operacije obavljaju uobičajeno. Prostor za izolaciju u toj bolnici osigurali su u dijelu klinike psihološke medicine.

Prema riječima dr. Krunoslava Capaka iz Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, u tom će se zavodu također početi provoditi testiranje na koronavirus, što se dosad isključivo radilo u Klinici za infektivne bolesti “Dr. Fran Mihaljević”. U tijeku je i nabava dodatnih reagensa i testova na koronavirus.

“Kina je golem proizvođač supstancija za lijekove, i to će također prouzročiti probleme u opskrbi lijekova u Europi. Bilo bi jako dobro kad bismo imali vlastitu zaštitnu opremu. Ministar zdravstva osobno je razgovarao s proizvođačima medicinske opreme i, ako se uspije nabaviti repromaterijal, oni će vrlo brzo početi proizvoditi medicinsku zaštitu opremu”, rekao je dr. Capak.

Naime, jedina je tvrtka koja se u nas bavila proizvodnjom zaštitnih maski u stečaju, a hrvatske su vlasti zbog ove situacije kontaktirale i s južnoameričkim državama radi otkupa maski i mogućnosti njihove proizvodnje u tom dijelu svijeta. Prema riječima dr. Capaka, civilna zaštita u nas ima 30 tisuća kompleta zaštitne medicinske opreme s maskama, ogrtačima, nazuvcima i još četiri tisuće u državnim robnim rezervama. Pojedine zdravstvene ustanove imaju svoje zalihe pa HZJZ, kako je rekao ravnatelj, ima svoju zalihu za desetak dana rada epidemiološke službe.



Pritisak na zdravstvene ustanove ne jenjava, a preporuke su izdane i što se tiče odlaska u vrtiće i škole te učeničke domove. Iz Ministarstva obrazovanja su poslali upute svim odgojno-obrazovnim ustanovama da u samoizolaciji trebaju biti djeca koja su došla iz područja zahvaćenih koronavirusom, a oni koji dolaze otamo i imaju simptome trebaju biti hospitalizirani. Uputili su na obvezu osiguranja higijenskih mjera te da se ne putuje u zahvaćena područja niti organiziraju ikakve aktivnosti s djecom iz tih područja zahvaćenih koronavirusom.

U samoizolaciji su i liječnik i tehničar iz Zavoda za transfuzijsku medicinu koji su u petak bili radi dobrovoljnog darivanja krvi u tvrtki Ericsson Nikola Tesla, gdje radi prvi potvrđeni oboljeli od koronavirusa. Oni su dobro i zasad nemaju simptome, potvrdila je ravnateljica spomenutog Zavoda dr. Irena Jukić. U navedenoj kompaniji pak danas je dezinficiran prostor, a zaposlenici rade od kuće.

“Novosti nema, ako bi ih bilo, mi ćemo javnost obavijestiti istog trenutka, kao što je bio slučaj i dan prije. Ljudi su dobili naputak da rade od kuće i u tvrtki nema nikoga osim nas nekoliko iz kriznog stožera. Sve je pod kontrolom!” rekla je članica kriznog stožera Snježana Bahtijari, koja je u toj tvrtki direktorica marketinga, komunikacija i društvene odgovornosti.

Zaposlenici su u utorak nešto poslije 18 sati dobili mail da idući dan ne dolaze na posao, a danas im je proslijeđen mail Klinike za infektivne bolesti u kojem stoji da bolesni kolega nije bio zarazan kada je u petak bio na poslu.

Već u srijedu, kada se doznalo da je i u HEP-u slična situacija, i ondje je napravljeno identično. I tamo je već nakon prve informacije započela dezinfekcija prostorija u kojem je boravio drugi zaraženi mladić, prema informacijama brat blizanac radnika iz Ericssona. Borba funkcionira po principu – otkrivanje, kućna izolacija onih koji su bili u bliskom kontaktu sa zaraženim (u HEP-u je to 15-ero zaposlenika koji su vraćeni s posla kući ili im je javljeno da ostanu raditi od kuće), pražnjenje prostora i dezinfekcija svih mjesta na kojima je zaražena osoba boravila.

Svi kojima se “propiše” samoizolacija, obvezan ostanak doma ili pak izolacija u bolničkom prostoru imaju pravo na bolovanje. Potvrdili su to danas iz Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje i objasnili da u tim slučajevima pacijenti imaju pravo na punu naknadu plaće, a doznake otvara obiteljski liječnik. Ako ostanu doma vlastitom odlukom ili u dogovoru s poslodavcem, onda to pravo nemaju, piše Večernji list.

Komentari