HP je prestao s dostavom paketa iz Kine, 250 tisuća paketa AliExpressa neće biti isporučeno

hp

Epidemija koronavirusa, srećom, još uvijek nije udarila na zdravlje stanovništva u Hrvatskoj, ali je već sada na domaćem gospodarstvu izazvala pojavu prvih simptoma svog globalnog širenja, piše Poslovni dnevnik.

Benzin je sve jeftiniji, online kupnja iz Kine, primarno preko AliExpressa, je prekinuta, a hrvatski trgovci predviđaju da bi uskoro moglo doći do prvih poskupljenja uzrokovanih koronavirusom, prvenstveno tehnoloških proizvoda. Cijene nafte pale su ispod 50 dolara po barelu (49,92 dolara), najnižu razinu u posljednjih godinu dana, zbog pada potražnje u Kini. Najveće svjetsko gospodarstvo ujedno je i najveći svjetski uvoznik nafte.

No, tamošnja vlada da bi obuzdala epidemiju zatvara tvornice, usporava unutarnju i vanjsku trgovinu te uvodi karantene pa potražnja za naftom na tom tržištu pada. Posljedično i cijene benzina i dizela padaju i u Hrvatskoj. Drugi gospodarski efekti epidemije koronavirusa imat će pak loš učinak na poslovanje u Hrvatskoj. Za početak, epidemija koronavirusa privremeno je ugasila poslovanje AliExpressa na domaćem tržištu. Hrvatska pošta prvo je objavila da je od KLM-a, Lufthanse LH i Turkish Airlinesa dobila obavijest da su zbog prevencije širenja koronavirusa obustavili letove prema Kini do daljnjega i da će se to odraziti na dostavu paketa.

Na upit Poslovnog dnevnika, Hrvatska pošta potvrdila je da je time prestala dostava malih paketa iz Kine u Hrvatsku. Znači, nikakvi mali paketi koje naručujete preko AliExpressa iz Kine u ovom vam trenutku neće moći biti isporučeni. “Poštanske pošiljke iz Kine u Hrvatsku dolaze isključivo zračnim prijevozom, a iako su avioprijevoznici prvenstveno zbog putnika obustavili letove, ni pošiljke ne mogu do Hrvatske”, pojašnjavaju u Hrvatskoj pošti.



U brojkama to znači da je od subote do utorka više od 100.000 paketa koji bi trebali biti isporučeni kupcima u Hrvatskoj ostalo u skladištima u Kini. Do kraja ovog tjedna ta će se brojka popeti na oko 250.000 paketa i neće se moći smanjiti sve dok se ne uspostave avionske linije ili dok kineski trgovci ne preusmjere dostavu na brodski kontejnerski promet.

“Iz Kine na mjesečnoj razini pristiže oko milijun pošiljaka, a ukupni broj paketa posljednjih godina kontinuirano raste, čak do 20 posto godišnje”, kažu u Hrvatskoj pošti. Navode da je to izravna posljedica rasta internetske trgovine. No, upravo bi zastoj isporuka s AliExpressa mogao imati kratkoročno pozitivan učinak, odnosno potaknuti prodaju domaćih online trgovaca. Dugoročno ne, jer Kina je najveća svjetska tvornica.

I rast i pad

Šime Essert, izvršni direktor Nabava.net, internetskog servisa koji uspoređuje cijene više od 200 trgovina u Hrvatskoj kaže da je realna mogućnost da će usporavanje izravnog uvoza iz Kine kratkoročno potaknuti rast domaćih internetskih trgovina. “Svi koji će raditi s dobavljačima koji neće biti u svojevrsnoj karanteni bi mogli profitirati u ovoj situaciji ili primjerice, oni koji imaju zalihe robe koja će biti ograničena i za to se dovoljno sjetiti eksplozije cijena grafičkih kartica kada je krenula manija Bitcoin rudarenja”, kaže Essert.

Dodaje da trenutačno nisu primijetili značajnije promjene u cijenama tehničke robe, ali da to nije isključeno. Essert navodi da se u Kini tvornice i dućani zatvaraju te unatoč tome što su najavili i kad će ih opet otvoriti, da ipak treba vidjeti hoće li se to uistinu i dogoditi. Međutim, ističe da bi cijene mogle i pasti. “Ovakve stvari utječu definitivno na ponudu, no i na potražnju tako da je moguće da će cijena ići i prema dole”, kaže Essert.

Globalno se pak očekuje rast cijena pojedinih tehnoloških proizvoda. Informin Tech’s IHS servis objavio je da je pet tvornica LCD i OLED ekrana, koje se nalaze u Wuhanu, epicentru epidemije koronavirusa, kineske vlada zatvorila kako bi spriječila širenje virusa. Kina bi u 2020. trebala proizvesti 55% LCD-a na svijetu. Informa navodi da bi po prvim procjenama u veljači samo pad proizvodnje takvih ekrana u Kini mogao biti između 10 i 20%, a to će se prvo odraziti na proizvođače televizora, prijenosnih računala i osobnih računala.

Još veći problem su brojni drugi dobavljači različite tehnologije zbog čega se nagađa i da će usporiti proizvodnja iPhonea, ali i druge elektronike, što previđa japanski Hitachi, poput NAND-a koji se ugrađuje u tvrde diskove, memorijske kartice i pametne mobitele. U Indiji su proizvođači pametnih mobitela i potrošačke elektronike već objavili da će upravo zbog toga produžiti praznike.

Adekvatne zalihe

Saša Lončar, direktor HG Spot Informatike kaže da njegova tvrtka ne očekuje posljedice, jer ima adekvatne zalihe. Međutim, uvjeren je da će doći do kratkotrajnih nestašica tehničke robe u Hrvatskoj, pogotovo jer se ova situacija nadovezala na kinesku Novu Godinu pa je produžila i ovako dug period gdje Kina ne radi isporuke. “Mislim da će to biti okidač rastu cijene određene robe u većini zemljama”, zaključuje Lončar za Poslovni dnevnik.

Komentari