Francuska je ‘presječena na dva dijela’, mjere protiv koronavirusa su strože u Parizu

Pixabay

Francuski premijer Edouard Philippe potvrdio je u četvrtak da se na podučju cijele zemlje od ponedjeljka počinju ublažavati mjere ograničenja, uz stoga pravila u najrizičnijim predjelima, posebice u Parizu.

Francuska je “presječena na dva dijela” prema javnozdravstvenim situacijama, naglasio je Philippe na konferenciji za novinare i precizirao načine ublažavanja mjera ograničenja pokrenutih 17. ožujka u zemlji, gdje je više od 25 tisuća osoba umrlo od covida-19.

Naglasio je da će u “crvenim” departmanima, među kojima i u Parizu, mjere ograničenja biti strože. Srednje škole i dalje ostaju zatvorene u svibnju i vrlo stroga pravila će se morati poštivati u javnom prijevozu.

Četriri zone, pariška regija, sjever, istok i centar ostaju crvene zone zbog aktivnijeg prijenosa virusa i većeg pritiska na bolnički sustav, precizirao je ministar zdavstva Oliver Veran.



On je dodao da je Francuska spremna masovno testirati osobe sa simptomima novog koronavirusa kao i one koje su bile u kontaku s pozitivnima.

Vlada je prvi puta objavila zemljovid Francuske s kapacitetima testiranja. Cijela Francuska je zelena, što znači da ima mogućnosti testiranja na razini procijenjenih potreba od 700 tisuća testova tjedno, rekao je ministar.

Komentari