Europski regulator: Sudionici financijskih tržišta trebaju objaviti značajne informacije vezane za koronavirus

Europsko nadzorno tijelo za vrijednosne papire i tržišta kapitala (ESMA) u četvrtak je preporučilo sudionicima na financijskim tržištima da što prije objave relevantne, značajne informacije koje se tiču utjecaja koronavirusa na njihovo poslovanje.

Kako se navodi u priopćenju Hrvatska agencija za nadzor financijskih usluga (Hanfa), ESMA zajedno s nacionalnim nadležnim tijelima pomno prati situaciju s obzirom na kontinuirani utjecaj izbijanja bolesti COVID-19 na financijska tržišta u Europskoj uniji (EU) te je nakon rasprave Odbora nadzornika sudionicima na financijskom tržištu uputila nekoliko preporuka.

Prvo, preporučila je da svi sudionici na financijskom tržištu, uključujući infrastrukturu, trebaju biti spremni primijeniti svoje planove za postupanje u kriznim situacijama, uključujući primjenu mjera kontinuiteta poslovanja, kako bi se osigurao kontinuitet poslovanja u skladu s regulatornim obvezama, kaže se u priopćenju.

Nadalje, izdavatelji bi trebali što prije otkriti sve relevantne značajne informacije koje se tiču utjecaja bolesti COVID-19 na njihove temeljne čimbenike, izglede ili financijsku situaciju u skladu sa svojim obvezama transparentnosti iz Uredbe o zlouporabi tržišta.



Izdavatelji bi trebali osigurati i transparentnost u pogledu stvarnih i potencijalnih učinaka bolesti COVID-19, u mjeri u kojoj je to moguće i na temelju kvalitativne i kvantitativne procjene svojih poslovnih aktivnosti, financijske situacije i ekonomskog učinka u svojim godišnjim financijskim izvješćima za 2019. godinu ako ih još nisu okončali, ili u suprotnom u svojim privremenim objavama financijskih izvještaja, navodi se u priopćenju.

Upravitelji imovinom, pak, trebali bi nastaviti primjenjivati zahtjeve za upravljanje rizicima i reagirati u skladu s njima, proeporuča ESMA.

Sukladno toj preporuci ESMA-e, Zagrebačka burza prva je obavijestila o utjecaju epidemije koronavirusa na svoje poslovanje, navevši da je u razdoblju od 21. veljače do 11. ožujka 2020. godine, CROBEX izgubio 21,3 posto vrijednosti, dok je promet porastao za 135 posto u odnosu na promet u siječnju 2020. godine, a tržišna kapitalizacija dionica pala 9,7 posto.

Sukladno povećanju prometa, povećani su i prihodi od provizija, koji uobičajeno čine oko 30 posto ukupnih prihoda društva, navode sa ZSE.

S obzirom na novonastalu situaciju kakva prije nije zabilježena, s Burze poručuju da nisu u mogućnosti predvidjeti daljnje reakcije investitora i ostalih sudionika na tržištu kapitala.

U utorak je i Jadroagent izvijestio da u ovom trenutku ima informacije o negativnim učincima koje bi bolest COVID-19 mogla imati na poslovanje. Naime, kako navode, neki od unaprijed dogovorenih poslova u djelokrugu pomorske agenture otkazani su do kraja travnja, od strane cruising kompanija, a radi se o predsezonskim cruising putovanjima.

Također, upozoravaju, postoji smanjen intenzitet poslovnih aktivnosti u djelokrugu prijevoza roba te lučkih i skladišnih poslova sa zemljama žarištima bolesti COVID-19. Dugoročne financijske izglede i posljedice navedene bolesti za sada ne možemo sa sigurnošću projicirati, poručuju iz Jadroagenta.

Komentari