Europska unija osigurala 25 milijardi eura pomoći za krize uzrokovane koronavirusom

tgp.com

Europska komisija osnovat će fond ‘težak’ 25 milijardi eura iz postojećih izvora kako bi odgovorila na gospodarske krize izazvane koronavirusom, najavila je u utorak predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen.

Govoreći nakon videokonferencije s europskim čelnicima, Von der Leyen je rekla da bi se investicijski fond trebao financirati sa 7,5 milijardi eura novca EU-a koji će biti dostupan odmah.

To su sredstva koja nacionalne vlade nisu iskoristile zbog birokratskih razloga. Umjesto da ih šalju natrag u Bruxelles, sada ih mogu iskoristiti za pomoć svojim gospodarstvima, rekao je Reutersu neimenovani europski dužnosnik.

Ekonomske posljedice koronavirusa: Pati turizam, industrija. Grad Dubrovnik bi mogao izgubiti 30 milijuna kuna



“Taj instrument će vrlo brzo doseći 25 milijardi eura. Da bi to postigli predložit ću Vijeću EU-a i Europskom parlamentu da ovoga tjedna oslobodimo 7,5 milijardi eura”, rekla je predsjednica komisije.

Investicijski fond će biti usmjeren na područje zdravstva, mala i srednja poduzeća i na tržište rada, dodala je.

Predsjednik Europskog vijeća Charles Michel je rekao da su šefovi država i vlada članica EU-a istaknuli potrebu zajedničkog pristupa i suradnje te utvrdili četiri prioriteta.

Prvi je ograničiti širenje virusa mjerama koje su razmjerne opasnosti i utemeljene na znanosti i medicini. Drugi prioritet je osigurati medicinsku opremu, a komisija je zadužena da analizira potrebe i predloži mjere za sprječavanje nestašica opreme.

Treći prioritet je istraživanje, uključujući pronalaženje cjepiva za koronavirus. Komisija je za te svrhe već mobilizirala 140 milijuna eura i izabrala 17 projekata koji na tome rade.

Četvrti prioretet je suočavanje s ekonomskim posljedicama, a Unija i njezine zemlje članice su istaknule spremnost korištenja svih potrebnih instrumenata.

Komentari