Eskalacija epidemije korona virusa: Pacijenti leže na podovima bolnica, građani ne biraju sredstva u zaštiti od virusa

weibo/net.hr

Koronavirus kao da je “ubacio u petu brzinu” jer se rapidno širi Kinom kao i drugim dijelovima svijeta. Ipak, nigdje još nije kao u Kini kada je u pitanju zaraza i broj oboljelih. Posebno šokiraju slike s kineske društvene mreže Weibo koji prikazuju pacijente u kineskim bolnicama koji leže na podu, prekriveni plahtama.

Kroz dva tjedna stotine tisuća ljudi, koji će proći kroz Kinu i nastaviti u druge države svijeta, biti zaraženo koronavirusom, predviđa Johathan Read, britanski stručnjak za prijenos i dinamiku prijenosa zaraznih bolesti.

U novom znanstvenom radu ovaj stručnjak je predvidio kako će se u roku od 14 dana, odnosno do 4. veljače 2020. godine, broj zaraženih u epicentru virusa, gradu Wuhanu, biti veći od 190.000.



Ta predviđanja potpisuju i drugi istraživači u radu naziva “Novosti coronavirusa 2019-nCoV: rana procjena epidemioloških parametara i predviđanja epidemije”. U radu su predvidjeli da će gradovi s najvećim brojem epidemija biti drugdje u Kini, točnije u Šangaju, Pekingu, Guangzhou, Chongqing i Chengdu. K tome, stručnjaci predviđaju da će do 4. veljače 2020. države ili posebne regije s najvećim rizikom od “uvoza” infekcija zračnim putem, odnosno putovanjem biti Tajland, Tajvan, Japan, Hong Kong i Južna Koreja.

Prijedlog za smanjivanje širenja virusa

“Procjenjujemo da je identificirano samo 5,1 posto oboljenja u Wuhanu, što ukazuje na veliki broj infekcija u zajednici, a također odražava poteškoće u otkrivanju slučajeva ove nove bolesti. Nadzor nad ovim novim patogenom vrlo su brzo pokrenule službe za javno zdravstvo u Kini, omogućujući procjenu brzine porasta slučajeva u Wuhanu i drugim kineskim područjima”, navode epidemiolozi u radu.

Model ovih epidemiologa sugerira da ograničavanje putovanja iz drugih gradova u Wuhan vjerojatno neće biti učinkovito kad je u pitanju zaustavljanje prijenosa virusa kroz Kinu, prenosi net.hr.

Ne štite se samo maskama

Zbog koronavirusa i nedostatka zaštitnih maski Kinezi se pokušavaju zaštiti na svaki način. Tako su društvene mreže preplavile slike ljudi s plastičnim vrećicama i bocama preko glave.

 

Komentari