Epidemiologinja Višnja Smilović: Gotovo nitko se ne pridržava epidemioloških mjera

Ilustracija Foto: Boris Kovacev / CROPIX

U Međimurskoj županiji je evidentiran porast incidencije oboljelih od covida-19 za više od 2,5 puta, rekla je u ponedjeljak epidemiologinja Višnja Smilović na konferenciji za medije županijskog Stožera civilne zaštite. Ocijenila je da je epidemiološka situacija loša te je potrebno poštivanje mjera i izbjegavanje okupljanja.

U Međimurju je u protekla 24 sata zabilježena 21 novozaražena osoba koronavirusom, oporavilo se 39 osoba, pa je trenutno 468 aktivnih slučajeva covida-19. U Županijskoj bolnici Čakovec nalazi se 37 pacijenata oboljelih od covid infekcije, a u protekla 24 sata hospitalizirano ih je četvero dok su otpuštena dva.

Epidemiologinja Višnja Smilović rekla je da je razina incidencije na istoj razini kao i u listopadu prošle godine, no, naglasila je, vidljivo je da su se ljudi jako opustili i da se gotovo nitko ne pridržava epidemioloških mjera zbog čega se bolest širi.

I ravnateljica Zavoda za javno zdravstvo Marina Payerl-Pal istaknula je kako Međimurska županija bilježi sve veći udio pozitivnih uzoraka, od 30 posto i više, što se održava i na sedmodnevnu incidenciju koja trenutno iznosi preko 400 i 14-dnevnu koja se bliži brojki od 600.



Ravnatelj Doma zdravlja Čakovec Branko Vrčić upozorio je da situacija u primarnoj zdravstvenoj zaštiti nije dobra, a brojke su zabrinjavajuće. Načelnik Stožera civilne zaštite Branko Sušec kazao kako je zbog velikog porasta novih slučajeva na udaru sam zdravstveni sustav koji ubrzo, ako se takva situacija nastavi, neće moći odgovoriti na potrebe stanovništva. Situacija je loša, kaže Sušec, i u školstvu.

Ravnatelj Županijske bolnice Čakovec Igor Šegović kazao je kako se sve veći broj zaraženih reflektira i na sve veći broj hospitaliziranih zbog, čega su bolnički i zdravstveni sustav iznimno opterećeni. Osvrnuo se i na mogućnost centralizacije bolničkih ustanova, ocijenivši da sve usluge koje bolnica trenutno pruža, može zahvaliti lokalnoj upravi koja brže i lakše prepoznaje potrebe zajednice.

Zamjenik župana Josip Grivec je dodao kako je Međimurska županija desetljećima ulagala u svoj zdravstveni sustav, zbog čega se nada da do centralizacije ipak neće doći.

Komentari