EPIDEMIJA KORONA VIRUSA Broj mrtvih 25, WHO odlučuje o proglašenju međunarodnog izvanrednog stanja

ilustracija, flickr

Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) objavila je da će u četvrtak donijeti odluku o proglašenju međunarodnog izvanrednog stanja zbog korona virusa koji se pojavio u Kini.

Ako WHO u četvrtak proglasi pojavu tog virusa prijetnjom međunarodnih razmjera to će biti tek šesti puta u posljednjem desetljeću da je ta organizacija proglasila međunarodno izvanredno stanje.

Simptomi bolesti uključuju povišenu temperaturu, kašalj i teškoće s disanjem.

“Odluku uzimam vrlo ozbiljno”, rekao je čelnik WHO-a Tedros Adhanom Ghebreyesus nakon sastanka stručnjaka te organizacije u srijedu u Ženevi.



Dodao je da je odluku spreman donijeti tek nakon odgovarajućeg razmatranja i količine informacija.

Broj smrtnih slučaja popeo se na 25

Broj mrtvih od korona virusa popeo se na 25, javlja Sky News.

Svih 25 smrtnih slučajeva zabilježeno je u Kini. Radi se uglavnom o starijima od 60 godina Samo dvoje preminulih je imalo manje od 60 godina, a 10 njih je već imalo neku bolest.

Novi soj korona virusa pojavio se u kineskoj pokrajini Wuhan u prosincu a slučaj zaraze tim virusom, osim u Japanu, Filipinima, Južnoj Koreji, Tajvanu, Tajlandu, Hong Kongu i Macau, već je zabilježen i u Sjedinjenim Državama.

Kina je u srijedu objavila da je zabilježila više od 570 zaraženih.

Wuhan zatvara svoju mrežu javnog prijevoza i savjetovao je građanima da ne napuštaju grad, objavili su kineski državni mediji u četvrtak.

Prošli tjedan se u Sjedinjenim Državama počelo pregledavati putnike iz Kine u tri zračne luke, a ovaj tjedan bit će uvedeni pregledi na još dva aerodroma.

Vlasti na Tajvanu i Filipinima te u Tajvanu, Hong Kongu i Južnoj Koreji, rekle su da će uspostaviti karantenu ili tražiti simptome kod putnika iz Kine.

Komentari