EPIDEMIJA IZMIČE KONTROLI? Kina pripremila karantenske kampove za sve zaražene

Smrt kineskog liječnika zviždača koji je kažnjen zbog pokušaja upozoravanja na koronavirus, izazvala je eksploziju bijesa i tuge u Kini, a mnogi stanovnici se žale i zahtijevaju slobodu govora.

Li Wenliang (34) preminuo je nakon što je i sam bolovao od koronavirusa, priopćila je bolnica u Wuhanu, u kojoj je i radio. On je kolege na društvenim mrežama još krajem prosinca pokušao upozoriti na misteriozni virus koji je kasnije prerastao u epidemiju koronavirusa, no nakon toga ga je privela policija zbog širenja lažnih glasina. Morao je potpisati izjavu u kojoj priznaje da je prekršio zakon.

‘Duguju ti ispriku, a mi ti dugujemo zahvalnost. Zbogom, doktore Li’, napisao je jedan korisnik kineske društvene mreže Weibo, prenosi Jutarnji list.

Kineske vlasti navodno su uvele obvezne provjere temperature za sve stanovnike Wuhana.Wuhan je provincijski grad Hubei u središtu neprestane epidemije koronavirusa. Ima 11 milijuna stanovnika.

Prema Gizmodu, kineska vlada planira preseliti sve zaražene u karantenske objekte.

Ovaj korak dolazi s obzirom da je broj smrtnih slučajeva nastavio rasti na 638, a broj potvrđenih slučajeva u četvrtak se popeo na nešto više od 28 000.

 

Komentari