Doktor Puljiz o korona virusu: Za sada nema straha od većeg broja oboljelih u Hrvatskoj

screenshot/N1

Predstojnik zagrebačke Klinike za infektivne bolesti “Fran Mihaljević” Ivan Puljiz komentirao je situaciju s infekcijom koronavirusom, kao i pripremljenost klinike za eventualni prihvat bolesnika s tim virusom.

Puljiz je na početku kazao kako prema najnovijim saznanjima postoje i podaci da bi mogao virus, odnosno da bi osoba koja je u inkubacijskom razdoblju mogla na neki način prenositi virus. “Do prije tjedan dana istraživači su utvrdili da u vrijeme inkubacije da ta osoba nije zaražena”, kazao je.

“Imamo više od stotinu umrlih prema službenim podacima, prema neslužbenim imamo i veći broj oboljelih. Svjetska zdravstvena organizacija je podigla mjere opreza na višu razinu”, dodaje Puljiz.

Ističe kako se u Hrvatskoj rade pripreme u slučaju prihvata pacijenta oboljelog od koronavirusa.



Pojasnio je i kako se prenosi spomenuti virus.

“Virus se prenosi kapljičnim putem, kao i direktno. Još nema decidiranih čvrstih dokaza da se virus prenosi sa životinja na čovjeka. Postoji nepoznanica s jednim brojem osoba koji imaju slabije izražene simptome pa se kod njih ne radi dijagnostika”, pojašnjava Puljiz.

Spremnost Hrvatske za prihvat oboljelih od koronavirusa

Hrvatska je spremna za prihvat zaraženih s koronavirusom, a Puljiz je pojasnio što to točno znači.

“Epidemiološka služba je napravila pismeni naputak kod osoba koje su unatrag dva tjedna došle iz provincije Hubei odnosno iz provincije gdje je ta epidemija i započela i uz to unatrag dva tjedna kontakt s osobom koja ima ili dokazan ili sumnjivi slučaj novog koronavirusa. Takve osobe se onda epidemiološki anketiraju i temeljem uvida u epidemiološki nalaz i izvid procjenjuje se da li zahtjeva bolničko liječenje ili takva osoba zahtjeva karantenu. Naša klinika se priprema. Mi smo na neki način pripremljeni. Imamo isto tako medicinsko osoblje koje je spremno u slučaju pojave osobe koje su inficirane ili su osobe suspektne na infekciju novim koronavirusom”, rekao je Puljiz.

Na informacije da se u ljekarnama u centru Zagreba pojačano prodaju zaštitne maske, Puljiz kaže kako u takvoj panici uvijek netko profitira. “Ovog časa mislim da u Hrvatskoj još uvijek nema straha od većeg broja oboljelih. Tim više što je sad Kina takoreći zatvorila svoje granice, odnosno avionske letove. Osoblje iz Europe koje je bilo u Kini svaki dan se evakuira”, kazao je.

Puljiz ističe kako opreza nikad dosta, ali kako misli da nema mjesta panici.

Rekao je i kako još uvijek ne postoje službeni podaci o onima koji su se oporavili od virusa.

“Nekih 20 posto ili prema nekim pretpostavkama oko 1000 ljudi imaju teži klinički tijek i koji zahtijevaju hospitalizaciju. Informacije stižu retrogradno s nekim zakašnjenjima. Pacijenti koji su imali blaže kliničke slike se oporavljaju kod kuće. Negdje 80 posto prema sada dobivenim podacima ima blaže kliničke simptome. Ovog časa se ne radi mikrobiološko testiranje za osobe koje nemaju simptome ili uopće nemaju simptome. Ne uzima se u ovom trenutku kod svih mikrobiološka analiza”, pojasnio je Puljiz.

Cjepivo

Ruski konzulat je u srijedu objavio kako Rusija i Kina zajedno rade na razvoju cjepiva protiv koronavirusa i službeni Peking je predao genom virusa Moskvi.

Doktor Puljiz je kazao kako nije upoznat s tim podatkom.

“Temeljem svega što znam, za kompletiranje cjepiva potrebno je sigurno od pola godine do godinu dana. Vjerujemo da će u tom vremenu doći do smirivanja koronavirusa. Virus je nepredvidiv. Vjerujem da će sigurno trebati šest mjeseci do godine dana, a za to vrijeme teško je predvidjeti kako će teći epidemija”, zaključno je rekao predstojnik Klinike za infektivne bolesti, rekao je Puljiz na N1.

Komentari