Direktor HUP-a: Hrvatsko gospodarstvo sigurno će osjetiti posljedice koronavirusa

N1

Glavni direktor HUP-a Davor Majetić tvrdi da će hrvatsko gospodarstvo sigurno osjetiti posljedice zbog epidemije koronavirusa, ali i kako je teško procijeniti koliko će posljedice biti.

“Sigurno će biti posljedica, već sada znamo da ćemo imati posljedica kao gospodarstvenici i zbog pojave virusa u Kini i Italiji. Sudbina je poslodavaca da vam stvari dolaze nenajavljeno i moramo se na to pripremiti.

Što se tiče Kine, znamo da roba polako kreće iz Kine što je dobra vijest. Ne znamo koje tvornice ponovno rade, a koje ne, tako da će sigurno biti nestašica pojedinih proizvoda.

Što se tiče Italije, ako tvornice prestanu raditi, kao i firme s kojima radimo, nećemo moći uvoziti proizvode, ali i izvoziti proizvode u Italiju”, kaže glavni direktor HUP-a Davor Majetić.



Ističe kako je teško govoriti o kompenzacijama jer ne zna ni kako će se situacija razvijati. Smatra da za sada država daje jasne upute i informira sve. Poslodavcima je najvažnije da se dođe u stanje ravnoteže.

“Imamo situaciju da poslodavci ne šalju svoje zaposlenike na putovanja, a za osam do deset dana ćemo vidjeti hoće li se zaraziti veliki broj ljudi, u ovoj situaciju nepredvidljivosti teško je donositi bilo kakve odluke”, rekao je.

“Staviti sve u normalu što je prije moguće je najbolje što država može učiniti za gospodarstvo”, rekao je i ponovio da će posljedica sigurno biti, ali da je za sada teško procijeniti njihov razmjer.

“Turizam je vrlo plaha grana gdje jako puno ovisi o osjećaju sigurnosti i ako se ova situacija neće smiriti do početka svibnja možemo očekviati ozbiljnije posljedice”, rekao je i dodao kako ipak misli da koronavirus neće stvarati veće poremećaje u proračunu.

Oko rada nedjeljom kaže da poslodavci podržavaju da ljudi budu kod kuće nedjeljom, ali da onda treba vidjeti kako to regulirati i donijeti mjere koje će biti najmanje štetne, a u isto vrijeme omogućiti ljudima da provedu nedjelju s obiteljima. Kaže tako da ako Hrvatska zatvori trgovine nedjeljom da će ih onda otvoriti naše susjedne zemlje, prenosi N1.

Komentari