Delta varijanta ne uzrokuje teži oblik koronavirusa kod djece

Ilustracija Foto: Pixabay

Varijanta delta ne uzrokuje teži oblik COVID-a u djece u odnosu na prijašnje varijante koronavirusa, pokazala je britanska studija.

Početkom ove godine znanstvenici su već ustanovili da djeca od alfa-varijante ne obolijevaju teže u odnosnu na originalnu, vuhansku varijantu. Novi podaci upućuju na to da delta djecu ne čini bolesnijom od alfe.

Britanski znanstvenici, uglavnom s Kraljevskog koledža u Londonu, uspoređivali su dvije skupine djece zaražene COVID-om. U prvoj su bila 694 zaražena alfom između prosinca prošle i svibnja ove godine, a u drugoj 706 zaraženih deltom od svibnja do srpnja.

Ustanovljeno je da su djeca zaražena deltom imala malo više simptoma, ali u obje skupine vrlo je malo djece moralo biti hospitalizirano. Dulje trajanje COVID-a nije evidentirano ni u jednom slučaju, odnosno pola djece u objema skupinama bilo je bolesno manje od pet dana.



„Naši podaci upućuju na to da su kliničke karakteristike varijante delte u djece slične drugim varijantama“, zaključili su britanski znanstvenici, a prenosi Reuters. Njihov zaključak u skladu je sa zaključkom američkog Centra za kontrolu i prevenciju bolesti.

Komentari