CAPAK: Nadamo se da je ovo vrhunac četvrtog vala i da će brojke padati

Screenshot

Ravnatelj HZJZ-a Krunoslav Capak govorio je o velikom broju zaraženih u susjednoj Srbiji, ali i velikom skoku u Hrvatskoj, kao i trećoj dozi cjepiva. U Hrvatskoj nakon pet mjeseci imamo 2000 više zaraženih i 27 umrlih. Capak je kazao, ako ga se osobno pita, da je očekivao da brojka neće ići preko 2000, prenosi N1.

“Ali ako pogledate tjedne prosjeke – mi smo u stagnaciji rasta. Prva tri dana ovog tjedna imamo manji broj slučajeva nego u prva tri dana prošlog tjedna. Pretpostavljam i nadamo se da je ovo vrhunac četvrtog vala i da će brojke padati”, kazao je.

Capak je kazao i da misli da je sada vrhuac četvrtog vala iako sad dolazi lošije vrijeme i sve to je, tvrdi Capak, jedna opasnost za daljnje širenje.

“Uvijek računamo da ipak imamo taj jedan postotak procijepljenih, preboljelih… Imamo stanovništvo koje se već naviklo na to, koje se koliko-toliko drži distance, ne idu u masovno okupljanje, zatvorene prostore, tako da računamo da bi to mogao biti taj vrhunac i da će kroz neko kratko vrijeme, u drugoj polovici desetog mjeseca, brojke početi padati”, kazao je Capak.“Ako se virusu dopusti puno prostora, on se može širiti”

Komentirao je i situaciju u Srbiji koja u prosjeku ima više od 6500 zaraženih na dan.

“Usprkos razini procijepljenosti koja je vrlo slična našoj u Hrvatskoj, ako se dopusti virusu puno prostora da se širi, on se može širiti”, kazao je.

Capak je kazao i da su u Hrvatskoj moguće visoke brojke na zimu.

“Nadamo se da toga neće doći, jer ipak smo mi i na jednoj drugoj razini procijepljenosti i epidemioloških mjera i kvalitete držanja tih mjera”, kazao je.

 

Komentari