Capak: Cijepljene osobe višestruko manje obolijevaju od bolesti COVID-19

Krunoslav Capak/Matija Habljak/PIXSELL

Ravnatelj HZJZ-a Krunoslav Capak danas je na konferenciji za novinare Stožera civilne zaštite pozvao “znanstvenike i kvaziznanstvenike” da ne preispituju nepobitne znanstvene činjenice o cijepljenju.

Capak se na kraju konferencije požalio kako se neprekidno preispituju neke, u ovom trenutku, nepobitne znanstvene činjenice.

“Mi sada imamo nekoliko znanstvenih činjenica vezano uz cijepljenje koje su ravne činjenici da je Zemlja okrugla. Ja ću ih sada ponoviti i bilo bi jako dobro kad neki znanstvenici i kvaziznanstvenici na svojim društvenim mrežama ne bi preispitivali trajno te odluke, dovodili ih u pitanje i tvrdili suprotno”, rekao je Capak.

Te znanstvene činjenice, nastavio je, su sljedeće: “cijepljene osobe višestruko manje obolijevaju od bolesti COVID-19, višestruko manje završavaju u bolnicama jer imaju višestruko manje teže oblike bolesti i višestruko manje umiru od onih koji su necijepljeni”, kazao je.



Druga znanstvena činjenica je da cijepljene osobe višestruko manje prenose zarazu od onih koji su necijepljeni, dodao je Capak i naglasio da se i cijepljeni i necijepljeni trebaju pridržavati klasičnih epidemioloških mjera.

“To su nepobitne znanstvene činjenice koje, mislim, da u ovom trenutku, sada, nakon godinu i 10 mjeseci ove epidemije, ne bi trebalo preispitivati”, zaključio je Capak.

Komentari