Čaka li svijet nova globalna recesija uzrokovana mogućom pandemijom koronavirusa

Prije tjedan dana ugašena je svaka nada kako bi epidemija koronavirusa mogla ipak popustiti. Umjesto toga izgledno je kako će se svijet suočiti sa pandemijom što je potaknulo mnoge zemlje da krenu skladištiti medicinsku opremu, dok ulagači očekuju kako bi sve izglednija pandemija mogla potaknuti globalnu recesiju. Svjetske burze doživjele su najgori tjedan od svjetske financijske krize 2008. godine, jer prekidi međunarodnih putničkih i opskbnih lanaca povezani s koronavirusom su izazvali strah od recesije u SAD-u i Eurozoni.

Svjetske burze potonule na razine iz 2008. godine

Na azijskim burzama cijene dionica su pale i u petak, peti dan zaredom, pa su, kao i ostale najveće burze u svijetu, pred najvećim tjednim gubitkom od financijske krize 2008. godine jer strahovanja od gospodarskih šteta zbog širenja koronavirusa ne popuštaju. Na Tokijskoj burzi Nikkei indeks potonuo više od 4 posto, dok su cijene dionica u Hong Kongu, Južnoj Koreji, Singapuru, Australiji i Šangaju skliznule između 2,4 i 3,5 posto.

Dow Jones i S&P 500 indeksa na Wall Streetu su šesti dan zaredom u padu i to za više od 4 posto. S&P 500 indeks sada je oko 12 posto ispod svoje rekordne razine, dosegnute 19. veljače, pri čemu su dionice iz sastava tog indeksa na tržišnoj vrijednosti izgubile nekoliko tisuća milijardi dolara. Dow Jones indeks zabilježio je, pak, jučer najveći bodovni pad u povijesti i već drugi pad veći od 1.000 bodova u ovom tjednu. Osim toga, svi indeksi na Wall Streetu na putu su najvećeg tjednog gubitka od financijske krize 2008. godine, što ukazuje na razmjere rasprodaje na najvećoj svjetskoj burzi. I ostale svjetske burze očekuju najveći pad od financijske krize.

Svijet se priprema za moguću pandemiu

Osim gomilanja zaliha medicinskog materijala, vlade su naredile školama otkazivanje velikih okupljanja, uključujući sportske događaje, kako bi pokušale zaustaviti širenje koronavirusa.



Čini se kako u Europi se koronavirus nezsutavljivo širi, usprkos oštirim mjerama kako bi se virus stavio pod kontrolu, Od prošlog tjedna broj oboljelih se udvostručio, a i Hrvatska je ušla u ‘klub’ zemalja u kojima je potvrđena zaraza koronavirusom. Njemačka upozorava na nadolazeću epidemiju, dok Grčka pooštrava kontrolu nad izbjeglicama koje stižu na njezin teritorij. U Italiji koja je trenutno najteže pogođena zemlja u Europi, broj umrlih u četvrtak se povećao na 17, a broj ljudi koji su pozitivno na koronavirus povećao se za više na 650, što je povećanje za 200 novih oboljelih. Njemačka ima oko 27, Francuska oko 18, dok Španjolska broji 15 oboljelih.

Ipak Azija je i dalje svjetsko žarište. Od zemalja koje je pogodila epidemija Koronavirusa, nakon Kine dolazi Južna Koreja koja broji 256 novih infekcija, čime je ukupni broj zaraženih u zemlji 2 022 ljudi. Posebna zabrinjava slučaj u Japanu gdje je žena nakon što se je oporavila ponovo pozitivna na virus. U Kini su zabilježeni i drugi pozitivni testovi što bi moglo značiti kako bolest ne daje ljudskom tijelu imunitet.

Japan kao domaćin također razmatra odgodu Olimpijskih igara ove godine u srpnju ako se situacija sa koronavirusom ne stavi pod kontrolu.

Globalna recesija kao posljedica

Koronavirus je opustošio terminale zračnih luka, te aviokompanije otkazuju letove, zemlje zabranjuju putovanja u žarišta epidemije, dok i sami putnici odgađaju svoja putovanja zbog straha od koronavirusa. Kompanija Facebook objavila je kako će otkazati godišnju konferenciju za programere, a Microsoft otkazuje svoju konferenciju videoigara koja je predviđena za sljedeći mjesec. Virus je do sada uzrokovao gotovo 8 tisuća infekcija i ubio gotovo 2800 ljudi, to govore službene brojke kineske vlade, dok je izvan Kine zabilježeno 3700 slučajeva infekcije i 57 smrtnih slučajeva od iste. Za koronavirus ne postoji lijek, što može dovesti do upale pluća, dok razvoj cjepiva može potrajati i 18 mjeseci.

U ovakvoj situaciji postoji velika vjerojatnost kako će koronavirus gurnuti svijet u novu globalnu recesiju, prvenstveno jer se ne nadzire kraj širenju virusa, dok je neizvjesnost zbog mnogih nepoznanica koje okružuju epidemiju velika.

 

 

 

 

Komentari