Božinović: Nema potrebe za panikom, ovo nije velika epidemija. Zatvaranje granica nije rješenje

Damjan Tadic / CROPIX

Potpredsjednik Vlade i predsjednik Kriznog stožera za sprečavanje širenja koronavirusa, Davor Božinović gostovao je u Dnevniku HRT-a gdje je komentirao kako se Hrvatska, ali i Europa nose s ovom bolesti.

“Od same pojave virusa u Kini Ministarstvo zdravstva uspostavilo je Krizni stožer i participirali su i predstavnici drugih tijela. Mi smo prošli tjedan donijelo odluku o imenovanjima u tom nacionalnom stožeru upravo jer smo smatrali da će koronavirus doći u Republiku Hrvatsku. Međutim, ono što je bitno, a što s punim pravom svi ponavljaju, svi ljudi koji su do sad zaraženi tim virusom zapravo imaju blage simptome”, rekao je ministar.

“To je jedna bolest koja je nova i zato je izazvala toliko pozornosti, međutim, sve službe koje su nadležne, a pogotovo naše zdravstvo koje imaju iskustva s takvim bolestima, rade vrlo intenzivno i rade vrlo dobar profesionalan posao. Uloga stožera jest da pruži logističku potporu svim njihovim naporima kako bi se liječnici i epidemiolozi mogli skoncentrirati na svoj posao. To naravno uključuje i informiranje javnosti. Sutra u 9 sati imat ćemo press konferenciju u Stožeru civilne zaštite gdje će biti ministar Vili Beroš i njegovi suradnici i to ćemo vjerojatno raditi dva puta dnevno svaki dan”, dodao je.

‘Zatvaranje granica nije uvela niti jedna europska država’

Jedna od preventivnih mjera koja se spominjala u Hrvatskoj jest zatvaranje granica, ali Božinović smatra da za tim nema potrebe.



“Donijet ćemo određene mjere za pripremu za neke nove situacije koje ni po čemu ne bi trebale biti alarmantne. Postoji način kako se podiže razina kontrole na graničnim prijelazima. Zatvaranje granica nije uvela još niti jedna država u Europi, a većina ih ima zabilježena oboljenja”, rekao je.

Ministar smatra da je situacija u Hrvatskoj dobra te da ne bi trebalo biti nikakvih alarmantnih situacija.

“To nije neka velika epidemija, a sve naše zdravstvene institucije se dobro nose i predviđamo mjere tako da nas od pojave virusa do danas ništa nije iznenadilo. Nema nikakve potrebe za panikom. Zaštitnu opremu nabavljamo redovito, postoje i dovoljne zalihe. Sigurno je da će i Europa pokrenuti određene mehanizme oko nabave tako da mogu reći da je situacija dobra”, zaključio je Božinović.

Komentari