Bivša ravnateljica koprivničkog doma: ‘Dali smo sve od sebe’

Foto: Zeljko Hajdinjak / CROPIX

Hrvatska slovi za zemlju koja uspješno odolijeva koronavirusu, no ni mi nismo lišeni probijanja koronavirusa u staračke domove. Oni su uz Brač, naše žarište pandemije. Sve je krenulo od Splita pa do Koprivnice gdje je ovoga tjedna ravnateljica doma Vesna Križan (64) podnijela ostavku, objavio je 24 sata.

U ekskluzivnom razgovoru za 24 sata priča o svojim profesionalnim počecima i kraju u pandemiji, borbi s koronom i problemima koji su ih zadesili kao i o aferi u kojoj su je prozivali da si je priskrbila stan na račun pokojne korisnice. Ovo je njezina strana priče.

“Ovaj dom vodila sam zadnjih 11 godina, no tu sam od prvoga dana njegova osnutka. Bilo je to 1. ožujka 1991., a prve korisnike smo počeli primati mjesec dana kasnije. Proživjeli smo ondje ratne godine, primali izbjeglice i prognanike i vraćali Vukovarce kućama”, prisjetila se. Odluka o odlasku joj nije teško pala jer, kaže, da se ionako mislila najesen umiroviti.

Mnoge zemlje nisu uspjele obraniti starije i nemoćne od koronavirusa

Od 270 korisnika i 70 zaposlenika, koprivnički dom danas broji 45 oboljelih i 11 preminulih korisnika. Vesna kaže da mnoge zemlje u svijetu nisu uspjele obraniti starije i nemoćne od probijanja ovog nevidljivog neprijatelja, pa ne razumije zbog čega se vodi hajka protiv ravnatelja naših domova u koje je ušla korona.



“Protiv ovog nevidljivog neprijatelja ne možete se boriti mačevima i kopljima, ali davali smo za korisnike i dajemo sve od sebe. Teško mi je što se korona ušla u naš dom i da sam to mogla spriječiti sigurno bih to i napravila. Domovi za starije i nemoćne su jedine ustanove u zemlji koje od početka pandemije rade punim kapacitetom. Mi svoje korisnike nismo mogli poslati kući, zaključati dom i raditi od kuće. Ja nisam stigla čitati što se o meni piše, kamoli nešto drugo”, priča Vesna.

Na mjestu ravnateljice zamijenit će se dugogodišnja kolegica

“Naslijedit će me Verica Sarlija koja u ovome domu radi od 1993. Svojim nasljednicima želim da budu što uspješniji u borbi s Covidom. U postupku je njezino preuzimanje doma, sve je na upravnom vijeću tako da sam još kratko ovdje, a moram pokupiti i svoje stvari u kutije”, rekla je.

Korisnike su od svijeta izolirali još krajem veljače, no korona je ipak pronašla put. Virus je najvjerojatnije u Dom donio kuhar, koji je korisnicima, u vrijeme početka pandemije zatvorenima u sobama, donosio hranu.

Istovremeno kad i on, u koprivničkoj je bolnici završila i štićenica, koja je dotad u Domu primala terapiju antibioticima zbog upalne infekcije. Tek koji dan kasnije oboje će biti pozitivni na koronavirus…

Na kraju razgovora, pod vidnim emocijama je zaključila:

“Odahnula sam i zadovoljna sam jer sam puno učinila zajedno sa svojim timom. Imali smo podršku u svemu od svog osnivača, ministarstva, ali i obitelji korisnika. Sve ove godine radili smo za opće dobro i mislim da smo im uistinu pružali kvalitetnu uslugu”, rekla je Vesna Križan za 24 sata.

Komentari