Beroš o slučaju muškarca koji je stigao iz Kine: Radi se samo o predostrožnosti

Dragan Matic / CROPIX

Muškarac se u petak prijavio u Kliniku za infektivne bolesti dr. Fran Mihaljević zbog kašlja. Vratio se iz Kine, gdje je zbog visoke tjelesne temperature primao antibiotik. Ministar zdravstva Vili Beroš za N1 je objasnio o čemu se radi.

“Jučer je došao iz područja Kine jedan muški građanin, koji je u Kini bio bolestan, bio je visoko febrilan. Tamo je dobio antibiotik. Sada je bez temperature, međutim, kašlje. Stoga je na pregledu u Infektološkoj klinici. Bit će pregledan, ustanovit će se svi relevantni elementi i u slučaju sumnje, poduzet će se daljne mjere”, rekao je Beroš u telefonskom razgovoru za N1.

Koronavirus nije eskalirao

Na području Europe trenutačno je 31 potvrđen slučaj zaraze koronavirusom.

“Što je potrebno napomenuti, na današnji je dan broj oboljelih 34.888, od toga 319 izvan Kine, a samo 31 slučaj je potvrđen na području Europe. Do sada nije došlo do eskalacije, ali pratit ćemo situaciju pomno i dalje”, istaknuo je.



Beroš kaže kako je pacijent bio pregledan i u Kini te nije pokazivao znakove koronavirusa.

“Bio je afebrilan po uzimanju tog antibiotika, međutim zbog kašlja koji se sada javio, došao je, po mojim informacijama, u Infektološku kliniku.”

Može biti da se uopće ne radi o takvoj vrsti zaraze

Prvo će ga pregledati, a ako se utvrdi da je kašalj posljedica neke prijašnje infekcije, moguće da testiranje na koronavirus neće ni biti potrebno.

“Prvo će biti pregledan. Infektolozi će ili potvrditi ili isključiti sumnju na zarazu koronavirusom te dalje postupiti prema protokolu. Ne znam da li će uopće biti testiran, to ovisi o procjeni infektologa. Ukoliko ne fibrira, ukoliko je kašalj posljedica nekog ranijeg infekta, može biti da se uopće ne radi o nečem sličnom. Međutim, to je procjena infektologa koji će po pregledu odlučiti što i kako dalje”, poručio je Vili Beroš za N1.

Dodaje kako je riječ o predostrožnosti. “Moramo biti oprezni, moramo misliti na sve mogućnosti, to je klasičan postupak koji se provodi u slučaju sumnje na takvu zarazu.”

Komentari