Alemka Markotić: Uzimaju se i testiraju serumi kako bi se saznalo je li koronavirus i kod nas došao prije potvrde prvih slučajeva

Damjan Tadic / CROPIX

Nakon vijesti da se nulti pacijent u Francuskoj zarazio još u prosincu, profesorica Alemka Markotić danas je komentirala kolika je vjerojatnost da takvih slučajeva ima i u Hrvatskoj te hoće li se i kod nas tragati za nultim pacijentom, objavio je Dnevnik.hr.

Rekla je kako se zbog zakonskih obveza i istraživačkih mogućnosti u Hrvatskoj čuva velik broj uzoraka prijašnjih bolesnika. Objasnila je i kako izgleda sama procedura.

“Iz banke seruma uzimaju se serumi i testiraju se unatrag bolesnici koji su imali respiratorne simptome upale pluća u studenom i prosincu. Tako se može doći do podataka kad se sve počelo događati”, objasnila je.

Rekla je da bi to bio važan odgovor za zemlje poput Italije, Francuske i Španjolske, gdje je došlo do istovremenog pojavljivanja velikog broja težih slučajeva.



‘”S obzirom na to da smo imali dosta mirnu situaciju te više od 25 dana testiranja bez zaraženih, očekujem da se u Hrvatskoj možda pojavi koji pozitivan slučaj, ali ne u većoj mjeri, jer da je tako, sad bismo imali težu situaciju”‘, rekla je Alemka Markotić, a objavio Dnevnik.hr.

Komentari