Epidemija koronavirusa u Hrvatskoj ne posustaje

U Hrvatskoj je, prema jučerašnjim podacima 4159 novih slučajeva zaraze koronavirusom, uz udio pozitivnih među testiranima od 42 posto. U bolnicama se liječi 1848 pacijenata, 248 ih je na respiratoru. Preminulo je još 50 osoba, od kojih 35 nije bilo cijepljeno. Najmlađih šest preminulih osoba u dobi su od 39 do 56 godina i necijepljeni.

Predsjednica Hrvatske udruge za promicanje prava pacijenata Jasna Karačić ocjenjuje da u Hrvatskoj vlada veliki otpor cijepljenju i nepovjerenje prema struci zbog dezinformacija o Covidu-19 koje se šire društvenim mrežama, a vlast nema kontrolu nad antivakserima ni građanima.

Širenje dezinformacija preko društvenih mreža puno je brže nego širenje znanstveno utemeljenih informacija. To je prisutno i u drugim državama, no kada se gleda prosjek u našoj zemlji je to izraženo najviše u cijeloj EU-u, rekla je Karačić.

Poručuje da treba slušati stručnjake, ali treba reći da problem nastaje i u komunikaciji Nacionalnog stožera civilne zaštite koji javnosti ne šalje točne poruke.



Problemi drugih pacijenata u pandemiji su eskalirali, ograničen im je pristup zdravstvenoj zaštiti jer im mnoge bolnice zbog covid pacijenata uskraćuju redovnu zdravstvenu zaštitu, izjavila je Karačić.

Virusni imunolog u Centru za infektološka istraživanja u Braunschweigu, Luka Čičin-Šain u Dnevniku je rekao da su nedostatne protuepidemijske mjere koje je donio Stožer civilne zaštite. Komentirajući visoke brojeve novozaraženih u tjednu na izmaku izjavio je da broj testiranih u Hrvatskoj može biti maksimalno 14, možda 15 tisuća na dan.

Dobrica Rončević, glavni epidemiolog Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Primorsko-goranske županije, rekao je u Dnevniku da riječka bolnica radi pod visokim opterećenjem, a većina ostalih aktivnosti se ostvaruje.

Komentirajući smrt pacijenta koji je bio 1982. godište i bez dodatnih komorbiditeta, rekao je da je karakteristika ovog vala zaraze koronavirusom da se dobna starost među pacijentima s težim oblicima bolesti ili sa smrtnim ishodom spušta.

Komentari