Žižić o sukobu Milanovića i Plenkovića: Od njihovog sukoba građani mogu imati samo koristi

screenshot Z1

S velikom dužnosti dolaze i velike odgovornosti, pa tako sve hrvatske građane doma i u svijetu predstavljaju prvenstveno hrvatski premijer Andrej Plenković i hrvatski predsjednik Zoran Milanović. Prema njihovom načinu komunikacije posljednjih dana može se shvatiti da oni baš i ne razumiju koju odgovornost nosi to predstavljanje građana.

U emisiji ‘Terapija’ kod Marijana Opačka o sukobu Milanovića i Plenkovića i što to znači za građane govorio je politolog i profesor na Hrvatskom katoličkom sveučilištu Jakov Žižić.

Za početak je rekao da je sukob u politici prirodan jer se politika u demokratskim zemljama temelji na sukobu, ali da se mora paziti da to ne ode u krajnost: “Politika se zapravo i temelji na sukobu. Situacija je takva da predsjednik Milanović nema neke prevelike izvršne ovlasti, pa se mora koristiti jednom zanimljivom retorikom ako želi biti vidljiv javnosti.”

Što se tiče jačine argumenata kaže: “Svaka strana će uvijek reći da je njihov kandidat u pravu, a to dosta ovisi i o temi. Treba dati konkretne teme, pa ćemo vidjeti čiji su argumenti jači. Zapravo nekada argumenti niti ne prevladaju u politici nego je bitnija nečija strast i način kako da privuće ljude k sebi. Niti jedan političar nije isti. Milanović ima jedan svojstveni stil koji se drugima, na primjer gospodinu Pupovcu, nebi opraštale.



Neke predsjednikove optužbe prema Milanoviću su ipak točne

“Peđa Grbin definitivno nije vođa oporbe, a to nije niti Miroslav Škoro niti itko drugi iz oporbe. Tako da tvrdnja Andreja Plenkovića da je Zoran Milanović vođa oporbe stoji, ali definitivno je u krivu kada govori da Milanović radi za Domovinski pokret. On ne radi niti za SDP, a kamoli Domovinski pokret. Milanović je odabrao strategiju cijeli svoj mandat provede u sukobu s HDZ-om i on tu ima dovoljno materijala”, napomenuo je Žižić.

Paradoksalna situacija kada koalicijski partneri HDZ-a napadaju Milanovića

“Milanovićevo primarno biračko tijelo je svakako lijevo liberalno, ono koje nikada neće glasati za HDZ. Sada tu imamo jedan paradoks da jedan Dejan Jović, član SDSS-a koja je ideološki puno bliža Milanoviću nego HDZ-u stalno napada predsjednika iz razloga što je stranka SDSS u koaliciji s HDZ-om, ali bi SDSS definitivno odbio prijedlog opoziva predsjednika”.

Smatra da je Milanović je u komotnoj situaciji kada sam bira teme i kada će se oglasiti, a ne kao u poziciji predsjednika Vlade kada je morao stalno raditi, pa je lagano zaključiti kako mu ne bi škodilo još pet godina u ovoj poziciji.

Oko nečega se ipak mogu dogovoriti, ali Milanoviću je potreban sukob

“Za neke funkcije koje dijele Milanović i Plenković koje su važne, ali ipak ne krucijalne po opstanak Hrvatske, postoje razne kvote i oni se oko pitanja kao što su borbeni avioni uvijek mogu dogovoriti, samo što je Milanoviću svako malo potreban određeni sukob s Plenkovićem, za razliku od Plenkovića koji nema nikakve koristi od tog sukoba. Stoga, ne treba očekivati nikakvo smirivati tenzije, bar ne dok je Milanović predsjednik”, kaže.

Takav sukob uopće nije štetan za građane

“Da ponovim još jednom: politika se temelji na sukobu i neka se oni međusobno prozivaju i iznose argumente, to za građane može biti samo korisno, ali ipak neke granice moraju postojati”, zaključio je Žižić.

Komentari