Žarko Puhovski: Predsjednik se drži bolje nego što se, prema njegovim ranijim rezultatima u političkom životu, moglo očekivati

Foto: Dragan Matic / CROPIX

U trenutačnoj koronakrizi malo tko je primjetio da je hrvatskom predsjedniku Zoranu Milanoviću prošlo mjesec dana od kada je stupio na tu dužnost.

Zanimalo nas je što o njegovim političkim potezima misle politički i komunikacijski stručnjaci pa smo za mišljenje za portal Otvoreno, među ostalim, upitali političkog analitičara Žarka Puhovskog.

Na početku je rekao kako mu se čini da se “predsjednik drži bolje nego što se, prema njegovim ranijim rezultatima u političkom životu, moglo očekivati”.

Puhovski je naglasio kako se Milanović veoma pažljivo pozicionira unutar svojih ustavnih ovlasti, čak dapače, naglašeno ih konzervativno tumači. Uz to, nastoji što je moguće manje intervenirati u rad Vlade te je štedljiv s javnim istupima.



“To su sve, čini mi se, veoma pozitivne stvari”, istaknuo je Puhovski.

Politička odluka da predsjednik previše ne pomaže premijeru

Komentirajući što je razlog tome, dodao je kako je u pozadini vrlo vjerojatno politička odluka da predsjednik ne pomaže previše premijeru, jer bi mu u vrijeme predizborne kampanje u HDZ-u odgovarao napad tzv. ljevičarskog predsjednika. Sam premijer bi se time svrstao malo više na desno, jer su mu prigovarali da nije dovoljno “desno”.

“Tako da je on, zapravo odmagao premijeru, pomažeći mu. No, sad je to prošlo i u zadnjih nekoliko dana u vrijeme zaoštravanja tzv. korona krize, može se govoriti o tome da se predsjednik i dalje drži diskretno i to mi se čini jako dobro”, rekao je Puhovski.

Na upit o tome hoće li Milanović nastaviti i dalje u takvom dobrom smjeru, Puhovski je rekao kako je na to pitanje teško odgovoriti.

“Možda će mu u jednom trenutku ‘prekipjeti’ ta igra pristojnosti pa će izaći van njegov karakter. Za sada se predsjednik dobro ponaša”, istaknuo je Puhovski.

Dodao je kako je kontroverze izazvao micanjem bista s Pantovčaka.

Tuđman se volio ‘igrati povijesnim kičem’

“Te su kontroverze uglavnom bile žalosno primitivnog karaktera, jer prije svega, svatko tko nešto zna o arhitekturi, zna da je riječ o prostoru dovršenom 1968. godine i koji je striktno modernistički. U njemu, zapravo nema unutrašnje logike za ‘igranje povijesnim kičem’, kao što je to Tuđman volio raditi”, smatra Puhovski.

Osim toga, dodao je kako su u predsjedničkom uredu bile dvije biste svećenika što “baš nije logično u državi koja ima elemente sekularnosti”.

Osvrnuvši se na likove po kojima su izrađene biste, Puhovski je rekao kako je jedna bista “izmišljotina”, jer “nitko ne zna kako je izgledao kralj Tomislav, a pretpostavlja se da je lik po kojem je 1925. godine napravljena bista radio na Zagrebačkom kolodvoru”.

Puhovski kaže kako je jedino riječ o Tuđmanovoj bisti koja je izazvala sukob. Pokazalo se da ima ljudi poput Milijana Brkića koji smatraju da povijest počinje s Tuđmanom pa je on bio protiv micanja te biste.

“No, čini mi se da je bio dobar potez da se riješimo tih ‘nakupina'”, naglasio je Puhovski i dodao kako ukupno gledajući, može zaključiti da se predsjednik drži jako dobro.

Komentari